Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче с меден джинджифил и моркови

6 порции

Кухня
22:56 - 28 Април 2021
2021
Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче с меден джинджифил и моркови

Продукти

1 агнешко бутче или плешка

1 люто червено чили чушле

50 г пресен джинджифил

3 скилидки чесън

4 с.л. мед

сол

500 мл агнешки бульон или друг месен бульон

1 кг моркови

50 г масло

1 щипка кафява захар

100 мл зеленчуков бульон

1/2 връзка мента или джоджен

 

Приготвяне

Фино нарязаните чили чушле, обелен джинджифил и обелен чесън се смесват с меда и щипката сол.

Агнешкото бутче се посолява и се слага в дълбока тава за печене. Кипва се агнешкият бульон и се сипва.

Пече се в загрята фурна първо на 170 градуса, после на 150 градуса около 2 часа. След първите 30 мин. се намазва с медената марината, после няколко пъти се полива със соса от печенето.

Обелените моркови се разполовяват по дължина и се нарязват косо напречно на 5-6 см дълги парчета. Задушават се в разтопеното масло 2 мин. Поръсват се със сол и щипката захар. Добавя се зеленчуковият бульон. Готви се под капак 8-10 мин.

Изпеченото бутче се оставя да отпочине 5 мин. и се нарязва на филийки. Поднася се със соса от печеното и с морковите. Поръсва се с наситнената мента или джоджен.