Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче с меден джинджифил и моркови
6 порции
Продукти
1 агнешко бутче или плешка
1 люто червено чили чушле
50 г пресен джинджифил
3 скилидки чесън
4 с.л. мед
сол
500 мл агнешки бульон или друг месен бульон
1 кг моркови
50 г масло
1 щипка кафява захар
100 мл зеленчуков бульон
1/2 връзка мента или джоджен
Приготвяне
Фино нарязаните чили чушле, обелен джинджифил и обелен чесън се смесват с меда и щипката сол.
Агнешкото бутче се посолява и се слага в дълбока тава за печене. Кипва се агнешкият бульон и се сипва.
Пече се в загрята фурна първо на 170 градуса, после на 150 градуса около 2 часа. След първите 30 мин. се намазва с медената марината, после няколко пъти се полива със соса от печенето.
Обелените моркови се разполовяват по дължина и се нарязват косо напречно на 5-6 см дълги парчета. Задушават се в разтопеното масло 2 мин. Поръсват се със сол и щипката захар. Добавя се зеленчуковият бульон. Готви се под капак 8-10 мин.
Изпеченото бутче се оставя да отпочине 5 мин. и се нарязва на филийки. Поднася се със соса от печеното и с морковите. Поръсва се с наситнената мента или джоджен.