Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче в марината от кисело мляко, мащерка и розмарин

за 4 порции

Кухня
22:49 - 28 Април 2021
4316
Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче в марината от кисело мляко, мащерка и розмарин

Продукти

1 агнешко бутче или плешка - около 1,5 кг

2 скилидки чесън

4 с.л. кисело мляко

2 с.л. листенца мащерка

2 с.л. иглички розмарин

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Агнешкото бутче се обезкостява – да остане цяло парче.

Обеленият чесън с счуква с малко сол.

Смесва се киселото мляко с чесъна, мащерката и розмарина.

Подсушеното агнешко се намазва се с маринатата. Оставя се в хладилника за около 12 часа.

Месото се подправя със сол и черен пипер, оформя се на руло, като се завързва с кухненски конец. Нанизва се на шиш. Пече се на грил със завъртане 50-60 мин. 

Може и на решетката във фурната с тава отдолу. Също може да се изпече и направо на барбекю, като се завива в алуминиево фолио и се обръща от всички страни често. Накрая фолиото се маха и се запича за хрупкава златисто кафява коричка.