Великден с Lupa.bg: Агнешко бутче в марината от кисело мляко, мащерка и розмарин
за 4 порции
Продукти
1 агнешко бутче или плешка - около 1,5 кг
2 скилидки чесън
4 с.л. кисело мляко
2 с.л. листенца мащерка
2 с.л. иглички розмарин
сол и черен пипер
Приготвяне
Агнешкото бутче се обезкостява – да остане цяло парче.
Обеленият чесън с счуква с малко сол.
Смесва се киселото мляко с чесъна, мащерката и розмарина.
Подсушеното агнешко се намазва се с маринатата. Оставя се в хладилника за около 12 часа.
Месото се подправя със сол и черен пипер, оформя се на руло, като се завързва с кухненски конец. Нанизва се на шиш. Пече се на грил със завъртане 50-60 мин.
Може и на решетката във фурната с тава отдолу. Също може да се изпече и направо на барбекю, като се завива в алуминиево фолио и се обръща от всички страни често. Накрая фолиото се маха и се запича за хрупкава златисто кафява коричка.