Велико Търново: Рухна стена от Руско-турската война

Актуални новини
16:03 - 08 Декември 2021
2024
Велико Търново: Рухна стена от Руско-турската война

Част от подпорна стена, която крепи пътя към основния вход към болницата във Велико Търново, рухна. Съоръжението е правено още по времето на Руско-турската война и през годините част от него се събаряше. След последния дъжд от подпорната стена са се сринали близо 5 квадратни метра каменни блокове върху намиращата се в подножието ул. „Бузлуджа“, пише „Борба”.

Отсечката е и една от основните към старата част и кв. „Варуша“. Живущи в съседство се притесняват, че ако ерозията продължи, в района ще тръгне огромно свлачище, което ще откъсне от света лечебницата и ще затрупа жилищните сгради наоколо.

За проблемите с подпорната стена допринасят и огромните дървета в района, чиито корени подкопават почвата.

Преди две години от кметството укрепиха по спешност същия участък, но минималната инвестиция не бе достатъчна и проблемите продължават.

За да се овладее в момента ерозията, е необходимо проектиране на нова подпорна стена, укрепване на пътя и оформяне на отводнителни съоръжения, коментират експерти и допълват, че подходът трябва да бъде кардинален, а не „на парче“. Задължителна е и намесата на арбористи по отношение на растителността.