Венеция Нецова от ПП: Опозицията лъже, манипулира и разделя българите

Новини
12:05 - 20 Май 2022
2442
Венеция Нецова от ПП: Опозицията лъже, манипулира и разделя българите

От постоянни атаки, лъжи и манипулации на опозицията се оплака Венеция Нецова-Ангова от "Продължаваме промяната" в декларация от името на парламентарната група . Тя се обясни, че това е опасна тенденция, макар да било нормално опозицията да критикува властта. Не бивало обаче да се прави в момент, когато са на "първа линия на пропагандната война, която пропагандната машина на Путин води".

Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация, в опита за всяване на страх и провокиране на дълбоко раздееление на българите, които се характеризират с повтаряне на лъжи, обиди и личностни нападки, добави още Ангова. Тя отбеляза, че са активирани бизнес кръгове, които говорят за газова криза, за посредници, за плащане в рубли и т.н. Освен това се повтаряли множество неистини.

Ангова отново повтори тезата на управляващите - че българските потребители не са усетили спирането на газа и изтъкна, че за първото тримесечие на годината е отбелязан значителен ръст на икомомиката.

Настоящата опозиция разпространява манипулативно изкривени данни, смятат от "Промяната".

Парламентарната опозиция била изключително активна, дори активирана. "ГЕРБ толкова мечтаят за избори, че във всички политически действия откриват политическа кампания. Специалната ви политическа акция няма да успее", каза Ангова. Тя се възмути от думите на Костадин Костадинов от "Възраждане" по адрес на Камала Харис, като заяви, че е недопустимо от парламентарната трибуна да се отправят груби и расистки думи по адрес към вицепремиер на страна, стратегически партньор на България.

"Кой има интерес от дестабилицация и хаос? Кой създава хаос, за да се прави на спасител?", попита Ангова, с което предизвика аплодисменти от своите и дюдюкане от опозицията.

Декларацията на "Промяната" възмути ГЕРБ и Тома Биков формално реши да вземе отношение по начина на водене, но реално използва процедурата, за да вземе отношение към думите на Ангова. "Знаем, че сте уплашени, още малко ви остава. Довиждане, приятен и щастлив уикенд", заяви той, а опитите на председателстващата Росица Кирова да го спре бяха безуспешни. Вб крайна сметка Биков отнесе забележка за нарушаване на правилата. След него обаче и други се възползваха уж да отправят забележка на Кирова, но всъщност да отговорят на ГЕРБ.

Андрей Гюров от "Промяната" обвини опозицията в лицемерничене - вчера искаха оставката на Мирослав Иванов точно заради подобно нарушение на правилника. Затова той заплаши Кирова, че ПГ ще разгледа поведението й.

Георги Михайлов от БСП също обвини Кирова, че е "изпуснала" заседанието, но атакува Биков, че ГЕРБ са сипели много по-тежки квалификации към опозицията през последните 5 години докато бяха на власт. 

"Това което се случва, не го заслужават българските граждани. Те очакват парламентарен контрол. И едната, и другата страна като се обвинявате, не допринасяте до спазване на правилата. И от двете страни еднакво ги нарушавате", възмути се Мустафа Карадайъ от ДПС.