Версия: Брендо се е прибрал у нас още преди две години с малък самолет

Според неофициална информация това е станало през юни 2022 г. на борда на "Пайпър"

Актуални новини
20:50 - 24 Юни 2024
9682
Версия: Брендо се е прибрал у нас още преди две години с малък самолет

Не е изключена версията Евелин Банев да се е завърнал в страната преди повече от две години, а не днес, съобщи БНТ, като се позова на свои източници. Допуска се, че той може да се е прибрал по въздух.

Според неофициалната информация на обществената телевизия това може да е станало през юни 2022 година, когато малък самолет "Пайпър", ниско летящ, навлезе във въздушното ни пространство, презареди край Видин и кацна между Търговище и Шумен. Тогава стана ясно, че литовецът Брониус Заронскис е продал машината на украинци седмица преди полета до България.

Той коментира и днешното изненадващо явяване пред Централния софийски затвор на обявения за международно издирване и сочен за наркотрафикант Евелин Банев-Брендо. По думите му това говори, че сигурността по границите ни е по-разхлабена, отколкото в предишни години.

Версията се потвърждава от разказ на кмет от врачанско село. През пролетта на 2022 г. Брендо е бил на лов за трюфели, съпровождан от други хора, облечен с анцуг, а с тях имало и куче. Сензацията направи с разказа си преди година кметът на село Тлачене, Белослатинско, който каза, че обявеният за международно издирване даже си заверил пълномощно на адвокат. Тогава полицията и прокуратурата нямаха данни осъденият да се е намирал в страната.

Без охрана, с голяма раница на рамо и свободно разхождащ се из столичните улици, съпровождан от адвоката си, Брендо се появи пред вратите на Софийския затвор в 7:30 тази сутрин, за да излежи шестгодишната си присъда за пране на пари.

По-рано днес шефът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков съобщи, че са предприети действия по установяване на вероятните начини, по които би могъл да влезе в България. По-конкретно се проверява дали Брендо е влязъл с подправени или фалшифицирани документи или е влязъл по зелена граница някъде.

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев коментира завръщането на Брендо по бТВ, като критикува охраната по границата.

"За този човек има данни, че е замесен в най-различни престъпления. Това определено е човек, който не може и не трябва да мине безпрепятствено границата и да се озове пред вратите на Централния софийски затвор. Много искам да чуя резултатите от тази проверка. Искам да видя и човек от МВР който реално ще поеме отговорност", подчерта Иван Демерджиев по бТВ.

Повече от 6 години Евелин Банев се укрива от властите в България, Италия и Румъния. През този период службите от различни държави събират данни, че Брендо продължава да стои зад трафика на кокаин към Европа. Днес се предава след няколко сериозни удара на властите. Първо в края на 2022 година на магистралата във Франция е задържан 578 килограма кокаин в камион с двама българи. През ноември миналата година на магистрала край Антверпен е задържан български шофьор на ТИР със 700 килограма кокаин, а месец след това властите в Ирландия задържат кораба "Верила" с около половин тон от същата дрога на борда.