Вежди подхвана ужаса по границата

Политика
12:09 - 10 Ноември 2022
2210
Вежди подхвана ужаса по границата

Проблемът е как да си укрепим границата и какви реформи трябва да направим, за да я опазваме. Това каза в обръщение към народните представители Вежди Рашидов.

"Този спор е дълъг, абсолютно безсмислен. Тук проблемът е как да си укрепим границата и какви реформи да се направят да си опазваме границата. Нима не помните, че ГЕРБ беше, който поиска от Европа съвместно опазване на българските граници, но Европа не обърна много внимание.

Много ви моля да преустановите караницата, не е полезна за нито една партия. Дайте малко мъдро да видим какво може да се направи, за да може българите да спят спокойно отново, да не се убиват български граждани, граничари. Това трябва да ни е за урок и да вземем парламентарни решения, за да търсим начин да живеем всички спокойно. Караниците са безплодни".

Председателят на Народното събрание обясни, че въпреки проблемите през последните години по българските граници, България спи много по-спокойно от италианците или гърците.

"Не съм специалист по МВР, нито по военните дела на България, но аз съм свидетел, когато България тръгна да ремонтира училищата, за да настаняваме бежанци. Хората стачкуваха и не искаха бежанци. Аз съм от малкото хора, които са присъствали на споразумението България да не бъде държава, страдаща от бежанци.

Бил съм на стискане на мъжки ръце. Затова България от години спи много по-спокойно, отколкото италианците и гърците. Да, разбира се, може да не бъде перфектна границата, както всички по света. Когато някой иска да мине, ще мине, но само единици успяват. Помните в Гърция тръгнаха към 3000 хиляди души и двама бяха убити.

Искам да усмиря, че това е безсмислен спор и не се карайте в парламента, защото, когато българският народ спи спокойно за това някой е работил. Ако има някоя партия, която е водила преговори, аз имам, като човек, който е присъствал, поне мъничко заслуги.

Въобще нямаше граница, колеги, преди това. Да, трябваше, като крайна граница на ЕС, все някакви мерки да се вземат. Години наред само поединично".