Вежди Рашидов открива парламент №48?

Корнелия Нинова може да надцака ГЕРБ за доайен, ако вкара Емил Георгиев от "Екогласност"

Политика
10:29 - 06 Октомври 2022
2672
Вежди Рашидов открива парламент №48?

Все още е загадка икой ще е доайенът, който ще открие първото заседание на Народното събрание. Фаворит засега е Вежди Рашидов от ГЕРБ, който отново се завръща в парламента. Той е роден на 14 декември 1951 г. и преди пренарежданията е най-възрастният сред колегите си.

В Народното събрание обаче има вероятност да се класира и някой по-голям от него. Все още не е ясно какви ще са разместванията предвид факта, че някои кандидати са избрани от два района. В зависимост от това от кой район ще предпочетат те да станат депутати, зависи и кой ще влезе в парламента от съответния друг район.

Така, например, лидерът на БСП Корнелия Нинова е избрана в 25-и МИР-София, както и в Благоевград. Ако тя предпочете да е депутат от Благоевград, депутат от софийския район ще стане Емил Георгиев – лидер на коалициония партньор „Екогласност“.

Георгиев има опит като депутат в два предишни парламента. Той е и по-възрастен от Вежди Рашидов - роден е с точно шест месеца преди него, на 14 юни 1951 г. 

Очаква се идните дни ЦИК да обяви окончателно кои ще са новите 240 депутати, след което президентът да свика и първото заседание - то може да е и още другата седмица. 

48-ото Народно събрание може да изпадне в криза още в първия си пленарен ден. Причината е, че няма ясно мнозинство, около което да се избере председател на парламента, пише Флагман.

Според Конституцията първото заседание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. На същото заседание се избират председател и заместник-председатели.

ГЕРБ-СДС са най-голямата политическа сила, но са в изолация и може да не съберат достатъчно гласове, за да наложат своя кандидат за ръководител на институцията. Те биха получили подкрепа евентуално от ДПС и „Български възход“ на Стефан Янев, което обаче може да не е достатъчно.

Втората сила - „Продължаваме промяната“, е лидер на другия лагер, но и тя изглежда, че няма да събере мнозинство за своя евентуален кандидат.

Формацията, която може да наклони везните в едната или другата посока, е „Възраждане“. 

Прокремълската радикална партия обаче се изявява като опонент на всички и не е ясно дали ще заеме позиция. Тя може да помогне, ако депутатите й не гласуват, с което ще позволи избор все пак да има.