Вили Лилков: На деребеите им беше удобно Пеевски да финансира изборите, а те да берат плодовете

Политиката не е работа за аматьори, категоричен е обшинският съветник

Политика
12:10 - 17 Септември 2024
2436
Вили Лилков: На деребеите им беше удобно Пеевски да финансира изборите, а те да берат плодовете

Разнобоят в ДПС дойде именно от хората около Ахмед Доган. Те разбраха, че вече не доминират в партията. Хората около Доган видяха, че тяхното влияние е застрашено, и нададоха вой. Иначе в ДПС им беше удобно Делян Пеевски да финансира избори, да изгражда структури, да носи дивиденти, а хората около Доган да берат плодовете. Да, сега е дошло време разделно в ДПС и всеки ще си получи своята част от сметката.

Така общинският съветник от "Синя България" проф. Вили Лилков коментира пред "Факти" ситуацията в Движението за права и свободи.

"В ДПС бяха много доволни от ролята, която бяха възложили на Делян Пеевски, а именно да разширява влиянието на партията в тези райони, в които естествено те нямат присъствие.

Говорим за Северозапада, за помашките региони на страната. Определено може да се каже, че Пеевски създаде структури на партията, това доведе до повишаване на резултатите на ДПС, но с това се засилваше и неговото влияние в партията", поясни Лилков. 

Според него двете страни в ДПС ще продължават да воюват и за марката ДПС, и за влиянието, а всичко това ще доведе до отегчение. Той очаква доста от по-разумните и неемоционалните избиратели на ДПС да се отдръпнат. "Този процес в ДПС - макар и неочакван, е логичен. От момента, в който Делян Пеевски започна да играе ключова роля, се създаде втори център на властта в тази партия, която до момента бе оглавявана само и единствено от Ахмед Доган", коментира Вили Лилков. 

Той не подминава и темата за социалистическата партия. "В БСП отдавна текат интересни процеси, но можем да кажем, че едва сега наблюдаваме вече видимо този разпад, който години наред реално се случваше в БСП. Ние просто не го коментирахме, а имаше много сериозно разделение на лагери. И предстоящите избори изкараха наяве този проблем. Как ще се развива от тук нататък БСП не зная, но като цяло всички тези процеси, които ние коментираме, не са добри за нашата политическата ситуация, както и за страната като цяло", смята той. 

Колкото до шанса да се сформира кабинет след тези избори, Вили Лилков казва следното: "Дано в кампанията се намали градусът на напрежението и взаимните обиди между партиите.

Вижте, докъде сме стигнали - днес се приема, че е прав този, който извади по-голям компромат срещу своя противник. Да, последните кампании са само и единствено компроматни кампании, в тях не се чува нищо за политика.

И точно в това е смисълът на явяването на „Синя България“ на тези избори, в които ние отново и за пореден път ще говорим за политики. Искам да напомня, че кампанията на „Синя София“ в предните избори – местните, бе най-добрата, имахме компетентно говорене и приканвам избирателите да обърнат именно на това внимание - на политиката, на визията и на хора, които могат да се справят с тази ситуация.

Политиката не е работа за аматьори, тя не е работа и за хора, които тепърва ще навлизат в политиката, за да се упражняват да в нея.

Политиката е дело на хора, които знаят за какво става въпрос, и знаят как се решават проблемите на хората", категоричен е общшнският съветник.