Високите температури в Индия взеха жертви

Свят
11:44 - 30 Април 2024
767
Високите температури в Индия взеха жертви

Най-малко двама души са починали в резултат на горещото време в южния щат Керала, Индия съобщава БТА.

Смъртните случаи са на деветдесетгодишна жена и петдесет и три годишен мъж, които са получили топлинен удар. Щатът Керала е измъчван от високи температури, достигащи до 41,9 градуса по Целзий - с близо 5,5 градуса по-високи от средните за периода.

„Все още не сме потвърдили дали смъртта (на мъжа и жената) се дължи на горещите вълни. В момента тече медицински процес за определяне на причината за смъртта“, казва Шекар Курякосе от службата за справяне с бедствия в щатската столица Тируванантапурам. Властите в Керала по-рано предупредиха местните жители да вземат мерки, като например не излизат на открито. В съседния щат Тамил Наду местен политик раздава пресни плодове и студени напитки в регионалната столица Ченай.

Учени твърдят, че по-честите, по-тежки и по-продължителни горещи вълни през летните месеци се дължат на климатичните промени. Индийската метеорологична агенция прогнозира още горещи вълни от април до юни, когато е дъждовният период и температурите обикновено спадат.

В източния щат Одиша температурите вчера стигнаха до 44,9 градуса по Целзий – рекорд за месец април. Директорът на регионалната служба по обществено здраве Ниранджан Мишра заяви, че най-малко двама души са починали от слънчев удар. В съседен Бангладеш, където температурите превишиха 43 градуса, властите отново затвориха всички основни училища и други учебни заведения в близо половината окръзи в страната, включително в столицата Дака.