Високото кръвно на младини уврежда мозъка на старини

Налягането трябва да се измерва още след 20-а годишнина, съветват специалистите

Здраве
11:50 - 21 Август 2019
1861
Високото кръвно на младини уврежда мозъка на старини

Хората на възраст между 30 и 40-годишна възраст трябва да наблюдават кръвното си налягане, за да защитят здравето на мозъка си в по-късен етап на живота си. Това се казва в проучване публикувано в списанието Lancet Neurology.

В изследването са участвали 500 души, родени през 1946 г. По време на проучването участниците са измервали кръвното си налягане и са преминали през няколко мозъчни сканирания.

Резултатите показват връзка между по-високото кръвно налягане в началото на средата на живота с по-късното увреждане на кръвоносните съдове и свиването на мозъка.

Това не е първият път, когато повишеното кръвно налягане в средна възраст е свързано с повишен риск от деменция, но учените искаха да разберат повече за това кога и как може да се случи.

Повишаването на кръвното налягане на възраст между 36 и 43 години е свързано със свиване на капилярите в мозъка.

С напредване на възрастта това свиване става все по-малко, като този процес е по-изразен хора с невродегенеративни заболявания, например съдова деменция.

И докато изследването не показва признаци на когнитивно увреждане, изследователите казват, че свиването на мозъка обикновено предхожда именно това. Тепърва тези хора ще бъдат наблюдавани за в бъдеще.

Повишеното кръвно налягане между 43 и 53 години е свързано и с повече признаци на увреждане на кръвоносните съдове или "мини инсулти", когато хората достигат 70-те си години.

Проф. Джонатан Скот, клиничен невролог от UCL Queen Square Institute of Neurology, който ръководи изследванията заяви:

"Кръвното налягане, дори и през 30-те години на човешкия живот, може да окаже ударен ефект върху здравето на мозъка четири десетилетия по-късно. Мониторингът и интервенциите, насочени към максимално здраве на мозъка по-късно в живота, трябва да бъдат насочени поне от ранния етап в средата на живота."

"В момента се предлагат здравни проверки от 40-годишна възраст. Нашите данни показват, че кръвното налягане трябва да се измерва много по-рано", съветва проф. Шот пред Би Би Си .

Пол Лийсън, професор по сърдечно-съдова медицина в Университета в Оксфорд, казва:

"От известно време знаем, че хората с по-високо кръвно налягане са склонни да имат различна мозъчна структура в по-късен етап от живота си."