Витоша е обявена за Национален парк на 27 октомври 1934 г.

Най-близката планина до София е първият защитен обект в България и на Балканския полуостров

Общество
08:03 - 27 Октомври 2023
1741
Витоша е обявена за Национален парк на 27 октомври 1934 г.

Планината Витоша е обявена за Национален парк с Постановление IIIа 15422 от 27 октомври 1934 г. на Министерството на народното стопанство. През 1952 г. е прекатегоризирана в Народен парк и площта е увеличена до 22 725, 8 ха, а със Заповед РД-349 от 14 юли 2000 г. на Министерството на околната среда и водите е прекатегоризирана в Природен парк.

Витоша е първият защитен обект в България и на Балканския полуостров. В територията на планината са разположени два резервата - биосферен резерват "Бистришко бранище" и резерват "Торфено бранище", и една природна забележителност - пещерата Духлата.

В бюлетина на БТА “Вътрешна информация” през октомври 1952 година четем:

Преустрояване на Витоша в Народен парк за отдих и спорт

София, 24 октомври 1952 г. /БТА/ Всеки столичанин ежедневно се радва на хубавите планински масиви на Витоша, обградили нашата столица. През цялата година към Витоша се отправят хиляди столични трудещи се за отдих, спорт и свеж въздух.
За запазване и разкрасяване на Витоша, Министерският съвет е приел постановление за преустрояването ѝ в “Народен парк за отдих и спорт”, с обща площ 227 000 декара.
В ателиетата на “Софпроект” работят 18 специалисти - инженери, архитекти и техници, за завършване плана за преустрояването на Витоша.

Княжевската борова гора, разположена в полите на планината, се преустройва в крайградски парк. Планината се разделя на три зони. В първата зона ще бъдат изградени почивни станции, във втората - нови хижи, и в най-високата част на планината - ски-бази и хижи за около 1500 души.
След време голям брой физкултурни съоръжения и детски площадки ще осеят планинския масив. Всички сгради ще бъдат водоснабдени, електрифицирани и свързани с телефонна връзка с града. Трамвай, тролейбуси, автобуси и въжени линии ще поемат столичните трудещи се и ще ги отправят из цялата планина. За задоволяване културните нужди не излетниците ще бъдат построени театри и естради на открито. Декоративни дървета и храсти ще разнообразят още повече зеленината на планината. Много цветя ще осеят планинските склонове.

През 1997 г. е обсъждан проект за Закон за защитените територии. В бюлетина “Вътрешна информация” на БТА пише:

Витоша и Странджа не са в проктозакона за защитените територии

Боровец, 16 декември 1997 г. /БТА/ Националните паркове "Витоша" и "Странджа" не са записани в проектозакона за защитените територии. Това стана известно днес при обсъждането на проекта, изготвен от Министерството на околната среда и водите.
В новия закон е предвидено национални паркове да са "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан", а природните резервати са 88.

Няма да може да обезщетим собствениците на земя и гори във Витоша и затова решихме той да бъде обявен за природен парк, обясни мотивите за отсъствието на национален парк "Витоша" в проектозакона за защитените територии Марияна Лукова, заместник-министър на околната среда и водите. Тя обясни, че "Витоша" е единственият парк у нас, обявен за национален с указ на цар Борис Трети през 1934г. Според нея това противоречи на конституцията, където изрично е посочено, че парковете се обявяват за национални със закон.