Вижте как протичат изборите в цялата страна

В пазарджишкото село Синитево хората гласуват и на референдум

Общество
09:38 - 27 Октомври 2019
4226
Вижте как протичат изборите в цялата страна

Изборният ден в община Русе започна нормално, още не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 217. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия в Русе Николай Братованов.

Пет от местата за гласуване са допълнителнo разкрити, а две са подвижните секции за хора с физически увреждания.

Братованов обясни, че председател не се явил в една от секциите, а в друга - секретарят. Това не е попречило на началото на изборния ден. Ако председателят и секретарят не се явят в секциите си, ще бъдат подменени.

Избирателите с право на глас в общината са 141 305. От тях трима са столетниците, а 610 са младежите, които са навършили наскоро пълнолетие и ще могат да гласуват за първи път.

Kандидатите за кметския пост на града са 11, а за 51 места в Общинския съвет се борят 392 души, разпределени в 20 листи - на партии, коалиции и един инициативен комитет.

Братованов информира, че три социологически агенции ще следят изборния резултат в Русенско по метода екзитпол.

От полицията информираха, че повече от 400 служители на МВР бдят за сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите в Русенско в изборния ден.

Изборните помещения в областта са повече от 330. Охраната им през изминалата нощ е протекла нормално.

СМОЛЯН

Изборният ден в 10 - те общини в Смолянска област започва в 271 секции, в които е организиран вота, съобщиха от Общинските избирателни комисии. Постоянните секции са 264, а 7 са подвижни. Общо 101 345 са избирателите в областта, които могат упражнят правото си на вот за кмет на община и съветници, според данни от предварителните избирателни списъци.

В 42 села се гласува и за кмет на кметство. В четири от тях кметовете вече са ясни, тъй като се явяват по един кандидат- на Широка лъка Васил Седянков, на село Бръщен Кемал Бошнаков, Боровина Митко Радичев и на Леска Юлия Кисьова.

Кандидатите за кметове на 10-те общини в областта са 40. Всичките 10 кмета в Смолянски регион от приключващия мандат се кандидатират отново. Ясно е, че балотаж няма да има в общините Мадан и Борино, тъй като кандидатите са по двама.

Претендентите за кмет на най-голямата община в областта - Смолян, са седем. Избирателните списъци в община Смолян наброяват 33 995 гласоподаватели, които могат да гласуват в 89 секции.

РАЗГРАД

Изборният ден в Разградска област започна в спокойна обстановка, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Към 7.20 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК.

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани близо 200 полицаи и пожарникари, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

Служителите на сектор "Български документи за самоличност" в Разград издават и в днешния ден удостоверения на граждани, изгубили, откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас, уточняват от полицията.

До 26 октомври полицията в Разград е работила по 22 сигнала, свързани с изборите. По всички са извършени проверки, приключени в рамките на 48 часа и докладвани в прокуратурата. От Областната дирекция на МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората.

Всички 68 секционни избирателни комисии са отворени, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Ралица Костова. По думите й поради обективни причини в три от секциите се е наложило да бъдат заменени членове. Сигнали за нарушения в началото на вота няма, а първите гласоподаватели вече са пуснали бюлетина за избор на кметове и общински съветници, каза още Костова.

Общият брой на избирателите в общината е 44 859, като от тях 29 832 са в Разград и 15 045 в останалите населени места. Правото си на глас в изборите за общински съветници и кметове за първи път могат да упражнят 253 младежи. За доверието на жителите на община Разград ще се борят шестима кандидати за кметове. За кметския пост в населените места в общината са регистрирани 41 претенденти, а кандидатите за 33-членния Общински съвет в Разград са 243.

Общо 37 са кандидатите за кметове на седемте общини в област Разград, съобщиха председателите на Общинските избирателни комисии.

Жителите на община Разград ще избират измежду шестима кандидати. За кметския пост в селата на Разградска община са регистрирани 41 кандидати, а претендентите за 33-членния Общински съвет в Разград са 243.

В изборната надпревара за кмет на община Исперих се включват седем кандидати, толкова са и желаещите да управляват община Кубрат. Трима ще се борят за гласовете на избирателите в община Самуил, а четирима са претендентите за кметския пост в община Лозница. В община Завет желаещите да седнат на кметския стол са петима. Толкова са и кандидатите, които ще се състезават за доверието на жителите на община Цар Калоян.

Изборният ден в област Разград е започнал нормално, като всички 213 секционни избирателни комисии са отворени, съобщиха от областната администрация.

Правото си на глас на местните избори ще могат да упражнят 107 902 избирателите от област Разград. В пет общини хората с увреждания ще могат да гласуват в подвижни избирателни урни.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

В изборите за местна власт във Великотърновска област право на глас имат 210 145 избиратели. Общият брой на секционните избирателни комисии в десетте общини на областта е 415, както и пет подвижни избирателни комисии и девет, разкрити в болнични заведения и старчески домове, съобщиха от Областната администрация във Велико Търново.

Броят на гласоподавателите в областния център Велико Търново е 70 858, разкритите секции за гласуване са 142, от които три са в болничните заведения. Шестима са кандидатите за кмет на областния център Велико Търново, а 262 са регистрираните кандидати за общински съветници. Най-възрастния гласоподавател в общината е на 101 години от село Арбанаси, в деня на вота двама души навършват 18 години.

В Горна Оряховица броят на хората, имащи право на глас е 40 858. В Свищов гласоподавателите са 29 704. В Павликени гласоподавателите са 20 550, в Лясковец - 11 310, в Полски Тръмбеш - 11 855, в Стражица - 11087, в Елена - 8134, в Златарица - 3702, а в най-малката община от областта - Сухиндол, право на глас имат 2087 души.

ХАСКОВО

Всички изборни секции в община Хасково отвориха навреме изборния ден. Това съобщи председателят на ОИК Пламен Лечев.По негови думи навсякъде местата за гласуване за обезпечени с всичко необходимо. Няма технически проблеми. Едва в две секции не са се явили навреме членове на СИК, но това не е попречило на старта на изборния процес.

По данни на ОИК в община Хасково 78 986 души с право на глас ще имат възможност да определят органите на местното самоуправление за следващите 4 години. Разкрити са 151 секции. Една от урните е подвижна, извънредна секция е разкрита в МБАЛ - Хасково, а 79-та секция е специално пригодена за лица със затруднения в зрението и придвижването.

Освен общинския кмет в общината ще бъдат избирани и кметове на 26 села от общо 36 населени места, като броят на претендентите за кметове е 63. В 9 от селата изборът е предрешен, тъй като има само по един регистриран кандидат.

Кандидатите за кмет на общината са десет. Кандидатите за общински съветници в 41-местния орган на местното самоуправление са 344, излъчени от 20 листи. Във вота са ангажирани 1219 членове на секционни избирателни комисии. Правата на участниците в него ще защитават 800 застъпници на 8 политически сили плюс независим кандидат.

На територията на областта 207 032 е броят на гласоподавателите в 11-те общини. Разкритите секции са 471.

КЮСТЕНДИЛ

Започна изборният ден в Кюстендил, разкрити са 112 избирателни секции, две са подвижните, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Кюстендил Венцислав Механджийски. На места се е наложила смяна на членове на секционните комисии, казаха още от ОИК.

Право да участват в днешния избор за кмет на Кюстендил и за състав на местния Общински съвет имат 54 660 жители на община Кюстендил.

Кандидатите за общински съветници са 196, а за кмет на общината - четирима. Регистрирани са и 38 кандидати за кметове на кметства.

Кандидатите за съветници са разпределени в 21 листи на местни коалиции, коалиции, инициативни комитети и партии. Броят на съветниците в бъдещия Общински съвет е 37.

СЛИВЕН

В община Сливен местните избори започнаха нормално и в спокойна обстановка. Това съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ - Сливен Стели Стефанова.

В общината имат право на вот 102 697 избиратели, които ще гласуват в 187 секции. В областният град са разкрити секции в Старческия дом, в МБАЛ "Д-р Иван Селимински", МБАЛ "Хаджи Димитър", Военна болница, Следствена служба и арест. Ще има и подвижна избирателна секция с 31 избиратели, която ще обикаля града, както и няколко села.

Дванайсет са кандидатите за кмет на общината, регистрираните кандидати за общински съветници са 351. Кметове ще се избират в 28 населени места, в седемнайсет кметства ще бъдат назначавани кметски наместници, в село Трапоклово кандидатът за кмет е един.

Общо 359 служители на полицията и пожарната в Сливен, ще бъдат ангажирани в изборния ден и охраната на СИК, съобщиха от областната полиция.

Общо 161 388 са избирателите в Сливенска област, които имат право на глас в изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври, съобщиха от областната администрация. Те са разпределени по следния начин - община Сливен - 102 632 избиратели, община Нова Загора - 31 554, община Котел - 16 121, община Твърдица - 11 082.

ПЛЕВЕН

В Плевен и общината изборният ден започна спокойно, без сигнали за сериозни нарушения. Това съобщи Ярослав Димитров - председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Плевен.

В 169 секции се очаква да упражнят правото си на вот 115 329 избиратели, в областния град те са 95 334.

За вота на избирателите се състезават 10 кандидати за кмет на община Плевен. В 17 селища от общината избират и кмет на кметство, в седем няма такъв избор, защото населението им е под 350 души.

В днешния ден получават право да гласуват за първи път 540 млади хора. Четирима столетници имат възможност за пореден път да упражнят правото си.

Димитров посочи, че са обучили над 1400 членове на СИК. На местата на неявили се членове на секционни комисии се назначават други, уточни той. Към постоянните секции са създадени и три, които са подвижни, две - в болници, една - в затвора и една - в Дом за стари хора.

В изчислителния пункт на "Информационно обслужване" са увеличени местата за действащите оператори - общо 16, което е предпоставка за по-добра организация при приемане на изборните материали след края на изборния ден, посочи Димитров.

Изборният ден в Плевенска област започна навреме, няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Плевен Мариана Цветкова.

Цветкова припомни, че в изборното помещение не се допускат въоръжени хора и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранено е използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Цветкова уточни, че приемат сигнали, свързани с нарушения на телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail [email protected].

Звената на Дирекция "Български документи за самоличност" работят в днешния ден от 8.30 ч. до 19.30 ч., за да издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени, унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, с оглед на упражняване на избирателните права.

Предприети са нужните мерки за охрана на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден, каза Цветкова.

ПЕРНИК

Отворени са всички избирателни секции в Пернишка област, съобщиха от общинските избирателни комисии. Право на вот имат 109 450 жители на региона. Те ще гласуват в 265 секции. Четирима столетници днес могат да отидат до урните. Най-възрастният гласоподавател в областта е родената през 1918 г. Викторка Гелева от брезнишкото село Ноевци.

Седем претенденти се борят за кметския стол в Перник, осем в Радомир, по трима в Трън, Брезник и Земен, двама в Ковачевци. Най-много са кандидатите за кметския пост в пернишкото село Дивотино - 10.

В община Перник се избират кметове и в четири кметства на територията на общинския център.

Специално сформиран оперативен щаб следи за опазване на обществения ред и сигурността по време на местния вот. Всички служители на полицията, жандармерията, Гранична полиция и пожарникари ще охраняват секциите в деня преди и по време на изборите в региона.

БУРГАС 

Бургазлии днес ще избират кмет измежду 10 кандидати. По данни на Общинската избирателна комисия гласоподавателите в морската община са над 250 хиляди души. Те ще могат да упражнят вота си в 335 секции. Изборният ден е започнал нормално, до момента няма подадени официални сигнали за нарушения.

За 51-те места в общинския съвет днес за вота на бургазлии се борят 493 души. По време на предизборната кампания Общинската избирателна комисия е разгледала 8 сигнала за нарушения. Единият от тях бе свързан със заличаването на кандидат за кмет поради несъответствие с изискването за уседналост. Така от 11 броят на кандидатите за кмет на община Бургас бе намален на 10.

В община Бургас хората с увредено зрение и затруднения в придвижването могат да гласуват в 33 секции. Те са обявени на страницата на Общинската избирателна комисия. Намират се в 32 училища и една в УМБАЛ - Бургас.

За хората с увреждания са осигурени рампи, подвижни платформи и асансьори, за да могат те безпроблемно да упражнят правото си на вот. За тези избиратели общината обяви, че е осигурила транспорт. Той може да бъде заявен днес на телефони 056 810 943, 0888 910 739. Услугата се извършва срещу заплащане, което е цената на билета за градски транспорт.

ДОБРИЧ

Изборният ден в Добрич започна без сигнали за нарушения и произшествия, съобщиха от Общинската избирателна комисия /ОИК/. В областния град са отворени 129 секционни избирателни комисии, между които и в болницата и Дома за стари хора. Осигурена е и подвижна секция за хора със затруднения, които не могат да достигнат до изборните места.

Своя вот за органите на местното самоуправление днес могат да дадат 79 539 избиратели в Добрич. За първи път се очаква да пуснат бюлетина 322 младежи, навършили пълнолетие след европейските избори тази пролет. Сред тях са и двама рожденици, които днес стават на 18 години, посочват от общината.

За доверието на гласоподавателите в Добрич се състезават деветима претенденти за кметския пост. За общински съветници се надпреварват 278 кандидати от 15 партии и коалиции.

След областния град, където 79 539 гласоподаватели могат да пуснат бюлетина в 129 СИК, най-много са избирателите в община Добричка - 18 717 души, като са отворени 68 секции. В Балчик се очаква да упражнят вота си 17 206 граждани в 37 секции, а в Каварна - 12 793 души в 34 секции. В община Тервел до урните в 35 СИК имат право да отидат 14 429 гласоподаватели, а в Генерал Тошево действат 47 СИК за 12 223 гласоподаватели. Най-малко са избирателите в общините Крушари и Шабла - съответно 3796 и 3959 души, посочват от областната управа.

ШУМЕН

Изборният ден в община Шумен започна нормално във всички избирателни секции, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

По данни на общинските администрации от вчера, в областта право на глас имат над 162 000 избиратели. От тях най-много са в община Шумен - около 81 000 души. В десетте общини на областта са разкрити 310 избирателни секции, от които десет - подвижни, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Кандидатите за кмет на най-голямата община в областта - Шумен, са 13. Листите за общински съветници са 20, в които фигурират близо 390 души.

Изборният ден в област Шумен започна в спокойна обстановка. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Охраната през нощта е протекла нормално. Не са регистрирани нарушения на обществения ред , свързани с изборите. Към момента няма информация и данни за прояви, които биха застрашили нормалното протичане на изборите, уточняват от пресцентъра на полицията.

Повече от 400 служители на реда са ангажирани да охраняват избирателните секции и материали, да се грижат за реда и спокойствието на територията на областта преди и по време на изборния ден. Звеното "Български документи за самоличност" в Шумен днес ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на вот. До вчера са издадени 40 удостоверения, допълват от пресцентъра на полицията в областния град.

ЛОВЕЧ

Спокойно започна изборният ден във всички 259 СИК в Ловешка област, съобщиха от Общинските избирателни комисии. Няма сигнали и жалби за нарушения. В някои СИК има подменени членове. Днес в областта право на глас имат 118 889 избиратели.

В община Ловеч 42 600 избиратели могат да дадат своя вот в 96 секции, от които една е подвижна. Те ще избират кмет на община от девет претенденти, както и общински съветници, като за 33 места в Общински съвет се борят 226 кандидати, разпределени в 16 листи. Избор на кмет ще има и за осем населени места в общината.

В община Троян 28 390 са имащите право на глас. СИК са 62. Кандидатите за кмет са трима, листите с общински съветници - 10. В девет кметства ще се избира и кмет на населеното място.

В община Тетевен 36 секции са отворени за 17 589 избиратели. Те ще могат да дадат своя вот за седем кандидата за кмет и да гласуват за общински съветници, разпределени в 11 листи. Избор за кмет на населено място ще има в 8 села, като в село Голям извор кандидатът е един.

В 25 секции ще могат да гласуват 14 500 избиратели в община Луковит. Претендентите за кмет там са четирима, листите с кандидати за общински съветници- девет. Селата, в които ще има избори за кмет, са девет, като за село Румянцево кандидатът е един.

В община Угърчин гласоподавателите са 4764, а секциите - 13. Кандидатите за кмет са четирима, листите с претенденти за общински съветници - 9, а в три села ще се избира и кмет на населеното място.

В 11 секции ще могат да гласуват 4633 жители на община Ябланица. Те ще избират кмет на общината измежду четирима кандидати и общински съветници от шест листи. Избори за кмет на кметство ще има в три села.

В двете най-малки общини в областта - Летница и Априлци секциите са по 8, а избирателите съответно -3638 и 2775. В община Летница кандидатите за кмет са трима, листите за общински съветници - 6. В две села ще се избира и кмет на кметство. В община Априлци претендентите за кметското място са 5, листите за общински съветници - 8.

От областната дирекция на МВР в Ловеч съобщиха, че около 400 служители ще се грижат за сигурността и реда в 259 СИК в областта, разположени в 181 изборни места и четири подвижни избирателни секции.

ПАЗАРДЖИК

В община Пазарджик изборният ден е започнал нормално и в спокойна обстановка, информира председателят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев.

Всички 151 избирателни секции са отворили в 7.00 часа. На места се правят замени на членове на комисиите, но това не възпрепятства нормалното протичане на работата им.

В община Пазарджик право на глас в местните избори имат 101 127избиратели. Те ще избират между седем кандидати за кмет на общината.

В пазарджишкото село Синитево ще има днес и местен референдум. Това се съобщава на интернет страницата на Общинската избирателна комисия.

Решението за допитването бе взето на последното редовно заседание на Общинския съвет на 18 септември.

Въпросите, на които трябва да отговорят жителите на селото, са три и са свързани с инвестиционни проекти за изграждане на площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци и изграждане на кариера за добив на мрамори.

Мотивите за организиране на местния референдум са опасения, че изпълнението на проектите ще засегне поминъка на селото, което е с традиционно зеленчуко- и животновъдно производство, ще се създаде опасност за здравословната околна среда и може да се стигне до обезлюдяване на селото.

Жителите на с. Синитево ще могат да участват в допитването, гласувайки в двете избирателни секции в населеното място.

ГАБРОВО

Спокойно и без напрежение започна изборният ден в Габрово. Всичките 117 секции са отворени навреме и работят нормално, няма възникнали проблеми, свързани с организацията на гласуване. Това съобщи Мария Недева, председател на ОИК.

Днес в Габрово гласуват 55245 избиратели. Кандидатите за кметове на областния град са шестима, политическите формации са 14, в които влизат и две местни коалиции. Близо 200 са кандидатите за общински съветници в 33-членния местен парламент. Избори в община Габрово ще има в две кметства с жители над 350 души - Поповци и Яворец. Кандидатите за кметове на кметства са трима.

Четири са секциите, определени за хора с двигателни и зрителни увреждания. В секционните комисии са ангажирани 872 души.

СТАРА ЗАГОРА

В Стара Загора започна изборният ден, съобщи председателят на ОИК Теодора Крумова. Отвориха 208 секционни избирателни комисии, като 149 от тях са в областния град, а 54 в селата.

Четири са секциите в специализираните институции, в това число в затвора и следствения арест, а една е подвижна. Заявки за осигуряване на специализиран транспорт за лица с увреждания на опорно-двигателния апарат или с увреждания на зрението до избирателните секции се приемат в Община Стара Загора в от 08.00 до 18.00 часа.

Определени са изборните секции във всички административни бюра в града, в които могат да гласуват хора с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Над 600 служители на полицията, жандармерията и пожарната ще бъдат ангажирани с изборния процес. Със заповед на вр.и.дл. кмета на Стара Загора Янчо Калоянов е забранена продажбата на алкохол провеждането на масови прояви.

Общият брой избиратели в община Стара Загора са 144 594 души, от които 2 617 са със заявено желание за гласуване по настоящ адрес. Те ще избират кмет на община Стара Загора измежду девет имена, а за 51 места в Общинския съвет се състезават 551 кандидати.

В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци - две дами и един мъж. Най-възрастните избиратели са жена на 105 години и старозагорец на 104 години.

В 77 села в област Стара Загора ще се проведат освен избори за кмет на община и общински съветници, и за кмет на кметство, тъй като имат над 350 души население по постоянен адрес. В останалите села ще се назначават кметски наместници.

ВИДИН

Изборният ден във Видинска община започна нормално. Всички секционни комисии са отворили навреме, в една избирателна секция щ14 в град Видин не се е явил председателя и той ще бъде заменен, съобщи Павел Петков, председател на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Павел Петков. Общо 56 760 са избирателите в община Видин, които ще гласуват в 127 избирателни секции. Пет от тези секции са подвижни - в Дома за стари хора в село Кутово, в болницата във Видин, както и в град Дунавци и селата Капитановци и Градец. Броят на членовете на секционните избирателни комисии за местния вот в община Видин е повече от 1000 души.

Кандидатите за кметове на най-голямата община в областта - Видинската са десет. В 12 населени места от община Видин ще се избира кмет на кметство, в тези места избирателите ще гласуват с по три бюлетини. За разлика от предишните местни избори през 2015 година, сега кмет на кметство ще се избира в 10 села по-малко, броят на общинските съветници също е намален - от 37 на 33. До вчера в ОИК Видин са постъпили две жалби, които не касаят съществени нарушения - за заличаване на агитационни материали.

ТЪРГОВИЩЕ

Изборният ден в област Търговище започна. Отворени са всички секционни избирателни комисии /СИК/, разположени на териториите на петте общини на областта, съобщиха за БТА председателите им.

В община Търговище са разкрити 105 секционни избирателни комисии, има е една в МБАЛ и една подвижна. Имащите право на глас са 52 393, каза председателят на ОИК Младен Балуков. В 31 села ще има избори за кмет на кметство.

В община Опака броят на избирателите е 5 587. Те ще упражнят правото си на глас в 11 СИК. Разкрита е и една подвижна в село Крепча. Избори за кмет на кметство ще има в пет села на общината, каза председателят на ОИК Ивета Иванова.

Имащите право на глас в община Омуртаг са 20 769, каза за председателят на ОИК Мина Илиева. Те ще гласуват в разкритите общо 56 СИК. В общината ще работят три подвижни урни - за селата Рътлина и Плъстина; за Омуртаг, Великденче и Презвитер Козма и за село Камбурово. Избор за кмет на кметство ще има в 25 населени места на общината.

В Поповска община избирателите са 25 294. Те ще гласуват в разкритите общо 53 СИК, избирателна комисия има в МБАЛ. В 15 села от общината ще има избор за кмет на кметство, уточни председателят на ОИК Иван Цонев.

Избирателите в в най-малката община Антоново са 5 154. Те ще гласуват в разкритите 40 СИК - две от тях са в града, в общината има и подвижна урна. В три населени места: Стеврек, Изворово и Трескавец ще има и избор на кмет на кметство, уточни председателят на ОИК Галина Янева.

С охраната на изборните секции в областта са ангажирани 255 служители на МВР. Секциите са разположени на 219 места на територията на област Търговище.

ВАРНА

Изборният ден във Варна започна нормално, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков. Отворени са всички 405 секционни комисии в града. Две от тях са подвижни, а други шест са в болнични заведения. Имащите право на глас във Варна са 283 442 души.

От полицията във Варна съобщиха, че няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 652 полицейски служители.

Служителите на сектор "Български документи за самоличност" ще приемат заявления за издаване на удостоверения за гласуване на граждани с откраднати, изгубени или повредени документи за самоличност от 08.30 до 19.00 часа днес, допълват от МВР.

СИЛИСТРА

Изборният ден в Силистренско е започнал нормално в седемте общини на Силистренска област, показва справка от общинските избирателни комисии. Не са регистрирани сигнали за нарушения. По неокончателни данни право на глас имат над 108 000 души.

В охраната на изборния процес пряко в Силистренско са ангажирани близо 260 полицаи, пожарникари и служители на Гранична полиция, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

За да могат гражданите с изгубени или откраднати лични карти, както и тези, чиито заявления са в процес на обработка, да упражнят правото си на глас, паспортните гишета ще работят на 26 октомври от 08:30 до 17:30 часа и на 27 октомври от 08:30 до 19:30 часа.

Сигнали за престъпления или нарушения, възпрепятстващи нормалното протичане на изборния процес, могат да се подават на тел.112 и на денонощната открита линия в Министерството на вътрешните работи на тел. 02 982 22 32 и имейл [email protected].

ВРАЦА

Всичките 110 изборни секции в община Враца са отворени и изборния ден е започнал нормално и навреме, съобщи за БТА говорителят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ Красимир Колев.

От общия брой избирателни секции 3 са подвижни и в тях ще гласуват хора, които не могат да се придвижват поради увреждане или заболяване. Допълнителни две секции са разкрити и в Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" и в дома за стари хора "Зора".

Общо 69 158 от жителите на община Враца имат право на глас в местните избори. Те ще избират от 290 кандидати за 37 места в общинския съвет. Кандидати за кмет на общината са 5-ма, а за кмет на кметство- 55 кандидати. Избори за кмет на населено място се произвеждат в 15 села от 22 в общината. В село Девене кандидатът е един, а най-много- 6, са кандидатите за кмет на село Баница.

ЯМБОЛ

Изборният ден в община Ямбол започна нормално, в Общинската избирателна комисия не са постъпвали сигнали за нарушения или за неотворени секции в предвидения от закона час, съобщи председателят на ОИК Екатерина Янева.

Избирателните секции в града са 103, а членовете на секционните избирателни комисии - 255. Една от секциите е подвижна и в нея са заявили да гласуват 20 души с физически увреждания. Избирателите с право на глас в общината са 63 770.

Kандидатите за кметския пост на града са 9, за 37 места в Общинския съвет се борят 255 души, разпределени в 17 листи, излъчени от партии, коалиции от партии, една местна коалиция и три инициативни комитета.

Няма регистрирани нарушения на обществения ред в региона, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова. Създаден е оперативен щаб в областната дирекция на полицията, който ще следи за опазването на обществения ред и сигурността по време на избора.

Повече от 350 служители на МВР охраняват Общинската избирателна комисия и избирателните секции по време на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа. Полицейските служители ще се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК, допълни Павлова.

Служителите на сектор "Български документи за самоличност" днес ще работят от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, за да могат гражданите да упражнят избирателното си право. Издадените временни документи служат само за днес и няма да важат при евентуален втори тур на местните избори.

МОНТАНА

Изборният ден в област Монтана е започнал нормално и до сега протича без нарушения на обществения ред и в спокойна обстановка, обявиха от Областната управа в Монтана.

За охрана на 279 секционни избирателни комисии и 17 подвижни изборни секции са ангажирани 420 служители на Областната дирекция на МВР в Монтана, на Зоналното жандармерийско управление в града, на гранична полиция и на базата на ГДНП в Берковица. Те ще следят в изборните секции да не влизат хора в нетрезво състояние и такива с оръжие и обемисти предмети, съобщиха от полицейската дирекция в Монтана.

За да могат гражданите с изгубени или откраднати лични карти, както и тези, чиито заявления са в процес на обработка, да упражнят правото си на глас, паспортните гишета в полицейските управление в региона работят на 08.30 до 19.30 часа днес.

От Окръжнвата прокуратура в Монтана обявиха, че дежурни прокурори днес ще приемат сигнали за нарушения на изборния процес и купуване на гласове, ако има такива.