Русия аут от Съвета по правата на човека

Само Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия и Куба подкрепиха агресора

Украйна
19:45 - 07 Април 2022
7387
Русия аут от Съвета по правата на човека

Русия, Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия и Куба заявиха пред Общото събрание на ООН, че ще гласуват против прекратяването на участието на Русия в Съвета по правата на човека на ООН, съобщава РИА Новости.

Дипломатите от тези страни призоваха и други държави да не подкрепят проекта. Представителят на Куба заяви, че подобни неприятелски практики са били използвани срещу Русия, но в бъдеще могат да бъдат използвани срещу всяка друга държава. Представителят на Казахстан призова днешната резолюция да бъде разгледана едва след като съответните международни механизми проведат цялостно разследване на нарушенията на правата на човека в Украйна, съобщава БГНЕС.

Общото събрание на ООН започна разглеждане на въпроса за отстраняване на Русия от Съвета по правата на човека на ООН. Редица държави, сред които САЩ, Украйна и Латвия, са подготвили проект за резолюция в тази посока. Тази стъпка се предлага в отговор на ситуацията около Украйна. В проекторезолюцията се предлага "да се преустанови членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека". Същевременно в текста се казва, че Общото събрание решава "да преразгледа въпроса, ако е необходимо".

От канцеларията на председателя на Общото събрание на ООН обясниха пред РИА Новости, че ако резолюцията бъде приета, Русия ще запази мястото си в Съвета по правата на човека на ООН, но ще загуби правото си на глас и изказване.

Както заяви по-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков, изключването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека е немислимо, а работата на този орган няма да бъде пълноценна. На свой ред първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че отстраняването на Русия от Съвета на ООН по правата на човека може да има опустошителни последици за системата на ООН като цяло. Според него Русия играе важна балансираща роля и отстраняването ѝ от Съвета по правата на човека ще лиши развиващите се страни от силен и влиятелен застъпник.

Според Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН, решението за участието на Русия в Съвета по правата на човека зависи от членовете на Общото събрание на ООН, но генералният секретар Антониу Гутериш смята, че подобна стъпка може да създаде опасен прецедент.

Съветът на ООН по правата на човека се състои от 47 постоянни членове, които се избират от Общото събрание на ООН. Постоянните членове на СПЧ имат право на глас по време на приемането на резолюции или на специалните сесии, които Съветът провежда. Членовете имат тригодишен мандат и нямат право да бъдат преизбирани непосредствено след два последователни мандата. Съветът по правата на човека провежда най-малко три редовни сесии годишно с обща продължителност 10 седмици. Те се провеждат през март, юни и септември.

Понастоящем Русия е един от 47-те постоянни членове на Съвета по правата на човека. Тя беше избрана след междинно прекъсване за нов тригодишен мандат от началото на 2021 г. до края на 2023 г.