Вижте мотивите на ВКС за 30-годишната присъда на двойния убиец Викторио

Общество
16:51 - 03 Октомври 2022
1109
Вижте мотивите на ВКС за 30-годишната присъда на двойния убиец Викторио

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС), който отмени наказанието "доживотен затвор", наложено на Викторио Александров от апелативните магистрати за убийствата на приятелката му Дарина Министерска и 12-месечното им бебе Никол, и го замени с 30 години "лишаване от свобода", оповести мотивите за присъдата си.

Жестокото двойно убийство бе извършено на 29 октомври 2018 г. Охранителят Викторио Александров отива в апартамента на 23-годишната си приятелка Дарина Министерска на ул. "Бели дунав" в столичния жк "Надежда". Официално поводът е да види едногодишната им дъщеричка Никол и да си вземе дрехи, останали там след изнасянето му няколко дни по-рано. 

Четири часа по-късно майката на Дарина пристига с ключар пред блока. Жената е притеснена, че 23-годишната й дъщеря не вдига телефона си. Когато ключарят отваря вратата на апартамента, жената вижда, че в хола лежи тялото на младата жена с две прострелни рани.

Викторио и Никол са обявени за издирване. Около 23 часа в порутена сграда зад храсти в района на Горни Богров полицаи намират детенцето простреляно в дясното око, а бащата е само с одраскване по главата. Линейки откарват и двамата в "Пирогов". Въпреки усилията на лекарите, едногодишното момиченце умира. Викторио е без опасност за живота. Дни след убийствата мъжът твърди, че не помни да е стрелял, а помни само как е бягал по стълбите с детето и в парка.

През януари 2021 г. Софийският градски съд наложи наказание от 20 години затвор за двойния убиец. Апелативните магистрати го увеличиха на доживотен затвор, но върховните съдии прецениха, че присъдата е несправедлива и я намалиха на 30 години "лишаване от свобода". 

Според съдебния състав на ВКС касационните жалби са основателни по отношение на оплакването за явна несправедливост на наказанието доживотен затвор. Въззивният съд е определил вида на санкцията след попълване на доказателствения материал с достатъчно данни за деянието и дееца, но съвкупната им преценка не дава основание за извод, че наложеното най-строго наказание е адекватно, пишат в мотивите си върховните съдии.

„Недопустимо е решението за доживотна изолация на извършителя да се основава на неговите характерови особености, разгледани като криминогенен фактор извън конкретно осъщественото престъпление. Констатациите на експертите психиатри и психолози за прекомерно желание да се налага, за незачитане на чуждата индивидуалност и за склонност към манипулации чрез представянето си като жертва не са в подкрепа на тезата за изключителна тежест на осъщественото деяние, а могат да обосноват единствено необходимостта от повече усилия за постигане на поправянето и превъзпитанието на Александров. От посочените в решението съображения по повод санкцията за убийството на детето Никол може да бъде споделен изводът, че наличието на четири отделни по-тежко квалифициращи признака съставлява отегчаващо обстоятелство. Този довод не е достатъчен, за да бъде наложено най-тежкото наказание“, се казва в решението на ВКС.

Според върховните магистратите трябва да се държи сметка и за установените смекчаващи обстоятелства, каквито са чистото съдебно минало, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, искреното съжаление за извършеното на Викторио Александров.

Според върховните съдии е безспорно, че престъплението е с висока степен на обществена опасност, но тъй като тежестта му не е изключителна по смисъла на чл. 38а, ал. 2 от Наказателния кодекс, наложеното наказание доживотен затвор трябва да бъде заменено с лишаване от свобода в максималния срок от 20 години.

В решението на ВКС се подчертава обаче, че две от престъпленията на Александров имат за резултат отнемането на човешки живот, т. е. представляват посегателство срещу общественото благо, ползващо се с най-висока степен защита.

Убийството на Дарина Министерска е съпроводено с допълнителни отегчаващи обстоятелства, каквито са младата възраст на жертвата, това, че е майка на собственото му дете, навършило година само преди седмица. Въпреки че е имал на разположение повече от осем часа, подсъдимият не е успял да намери социално приемлив изход от трудната ситуация, а вместо това е извършил още престъпления, като упражнил принуда по отношение на таксиметровия шофьор и убил малката Никол, след това се самонаранил.

"Отнемането на живота на детето, което е обичал и за което се е грижел, като единствен начин за упражняване на контрол сочи на сериозен дефицит на вътрешния ресурс на подсъдимия, което ще затрудни отстраняването от съзнанието му на отрицателните нагласи, възгледи и ценности и възпитаването на тяхно място на нови, обществено приемливи“, категорични са върховните съдии.

Според тях за постигане на целите по чл. 36, ал. 1 от НК и с оглед изключителната морална укоримост на поведението на Александров наложеното му общо най-тежко наказание е недостатъчно справедливо. Следва да бъде увеличено с една втора и подсъдимият да изтърпи общо лишаване от свобода за срок от 30 години.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.