Вкарват над 30 психодроги в забранителния списък

Новини
14:51 - 09 Декември 2021
1391
Вкарват над 30 психодроги в забранителния списък

Министърът на здравеопазването д-р Стойцо Кацаров предлага на Министерския съвет проект на Постановление за допълнение на Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Решението за това е взето след съгласуване с Експертен съвет още през месец октомври, а задължението за обявяване на психоактивните вещества за забранени произтича от задълженията на страната ни, произтичащи от европейските договори. Промяната на наредбата е в изпълнение на Делегирана Директива (ЕС) 2021/802 на Комисията от 12 март 2021 г., чиито разпоредби трябва да се транспонират в националното ни законодателство най-късно до утре, 9 декември 2021 г.

В Списък I - Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина, се включват веществата CUMYL-PEGACLONE, 3- метоксифенциклидин, дифенидин, флубромазолам, клоназолам и диклазепам.

Наредбата се допълва и с още 26 вещества – синтетични канабиноиди, във връзка с предложения на Министерството на вътрешните работи, Агенция „Митници“ и Военномедицинска академия, въз основа на становище на Експертния съвет, който действа съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Класифициране на веществата като наркотични се налага с цел поставянето им под контрол, поради наличие на данни за трафик и разпространението им на територията на Република България, пише още в Доклада на здравния министър.