ВКС оправда доцент по право, съден от гард на Братя Галеви

Общество
12:13 - 11 Юли 2020
10163
ВКС оправда доцент по право, съден от гард на Братя Галеви

Върховният касационен съд (ВКС) с решение №200 от 08.07.2020 г. в тричленен състав и при докладчик зам.-шефката на съда съдия Галина Захарова оправда изцяло бившия преподавател по право доц. д-р Чавдар Стоянов.

Юристът беше обвинен от охранителя на Братя Галеви –Красимир Любенов,че го бил с камшик.

ВКС остави в сила постановената оправдателна присъда от 9-и въззивен състав на Софийски градски съд, която отмени осъждането на Чавдар Стоянов от Районния съд в София, направено след скалъпена кампания и със спорни мотиви. Делото предизвика голям медиен интерес преди три години.

В мотивите си висшите магистрати признават, че е имало съществено затруднение при произнасянето на предходните съдебни състави по този казус-заради изначалната неяснота и непълнота на повдигнатото обвинение.

Според тях липсват всякакви данни престъпление въобще да е извършвано. Не е ясна и точна обстоятелствената част на обвинителния акт, нито диспозитива му. Не са разграничени инкриминираните на подсъдимия действия, няма упражнена принуда и сила спрямо пострадалия, липсват обективни свидетелски показания.

Така тезата на прокуратурата изцяло рухна. Според тричленния състав описаното в обвинителния акт поведение на подсъдимия не е съставомерно по чл. 157, ал. 1 НК – т.е., няма извършено деяние, поради което Софийският градски съд правилно го е оправдал по така повдигнатото обвинение.

Признато е, че прокурор И.П. от СРП е извършил много и съществени нарушения в досъдебната част на процеса.

Потърсен за коментар,Чавдар Стоянов заяви, че присъдата е изключително аргументирана и го удовлетворява напълно. Той благодари за обективността на съдийския състав и заяви, че ще съди прокуратурата според предписанията на закона в тези случаи за вреди. „Поръчката да бъда омаскарен се провали”, коментира доцент Чавдар Стоянов.