Властите в Газа съобщават за 7 000 жертви от началото на израелските атаки

Актуални новини
15:18 - 26 Октомври 2023
1419
Властите в Газа съобщават за 7 000 жертви от началото на израелските атаки

Палестинските власти в Газа съобщават за 7 хиляди загинали от началото на израелските атаки, които започнаха след нападението на "Хамас" на 7 октомври. През нощта израелски танкове са влезли в Газа като част от подготовката за сухопътна операция.

Израелските военни са напуснали Газа след най-голямото сухопътно навлизане на палестинска територия от началото на ударите. Премиерът Нетаняху потвърди, че се подготвя наземна операция.

"Всички членове на "Хамас" са обречени - над земята, под земята, в Газа и извън Газа. Хиляди терористи вече са убити след клането, извършено на 7 октомври, и това е само началото. Подготвяме се за сухопътна атака. Няма да кажа кога, как и колко. Израел води борба за своето съществуване".

Израелската армия заяви, че при ударите ѝ са убити бойци на групировката и са унищожени военни цели и отново обвини "Хамас", че използва населението като жив щит. Според ООН никъде в Газа не е останало безопасно място. 

Хуманитарни организации настояват за достъп до заложниците на "Хамас", по последни данни - 224-ма души. 

Иранският външен министър пристигна изненадващо в Ню Йорк, за да подкрепи палестинците на среща в ООН. Посланикът на Израел в ООН отново призова генералния секретар на организацията да подаде оставка. Възмущението му беше предизвикано от думите на Антонио Гутериш, че нищо не може да оправдае убийствата на "Хамас", но и колективното наказание срещу палестинския народ.