Властта дава 190 млн. за ремонти на старческите домове

Общество
12:08 - 26 Април 2023
725
Властта дава 190 млн. за ремонти на старческите домове

Проектни предложения за реформиране на 81 дома за стари хора, със средства от Механизма за възстановяване и устойчивост, подадоха всички допустими 73 общини. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Модернизацията ще се финансира със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост и ще бъде реализирана чрез директно предоставяне на средства на общините за изпълнение на инвестиции за реновиране на домовете за стари хора.

Заделени са общо 189,8 млн. лв., от които 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране.

Модернизирането на домовете за стари хора ще осигури по-качествени грижи и по-добри условия за живот на около 5600 души.

По проектите ще бъдат финансирани строителни дейности, доставка на оборудване и обзавеждане за домовете за стари хора. Сред допустимите дейности са подобряването на достъпа за хора с увреждания до сградите на социалните услуги и предприемането на мерки за повишаване на тяхната енергийна ефективност.