Властта пише нов закон за КПКОНПИ

Актуални новини
11:00 - 06 Декември 2021
2830
Властта пише нов закон за КПКОНПИ

Новият закон за Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) трябва да е готов до три месеца. Това заяви пред "Нова телевизия" Лена Бориславова, депутат от "Продължаваме промяната".

"Всички механизми на държавата, които трябва да гарантират добър живот за гражданите, са толкова дълбоко проядени, че имаме нужда от много широка програма и мерки.

Стремим се да постигнем ефективна Антикорупционна комисия, която да разследва всички видни политически личности. Ако пристъпят принципите за законност на правовата държава, ще бъдат разследвани, независимо от коя партия са излъчени.

В коалиционното споразумение имаме сегмент, очертаващ законодателната политика като срокове, в които определени законопроекти трябва да бъдат внесени. Един такъв е за реформата на КПКОНПИ. Срокът, който сме определили, е три месеца от началото на Народното събрание", обясни тя.

В събота пред "Дарик радио" лидерът на формацията Кирил Петков коментира, че първата бърза победа за новите управляващи би била промяна в закона, по който работи Антикорупционната комисия и смяна на нейния ръководител, така че България да има антикорупционна структура, която е безпристрастна и с разследващи функции.