ВМЕСТО НАРГИЛЕ! Откриха бар за кислород в смога на Делхи

Цената на сеанса е $4 за 15 минути

Свят
17:22 - 16 Ноември 2019
2222
ВМЕСТО НАРГИЛЕ! Откриха бар за кислород в смога на Делхи

В разгара на смога в индийската столица Делхи бар предлага на жителите глътка чист кислород, но срещу заплащане, предаде ДПА. В заведението, наречено Oxy Pure (в превод Чист кислород), клиентите могат да дишат кислород. Той може да бъде примесен с етерични масла, като лавандула или лимонена трева. Това става с помощта на тръба, прикрепена към носа на клиента. Сеансът продължава 15 минути и струва 299 рупии (4 долара).

Барът в действителност е отворен още през май, но към него интересът нарасна, след като замърсяването на въздуха в Делхи достигна такива размери, че прерасна в здравна криза и властите на два пъти обявиха извънредна спешна ситуация, при която училищата бяха затворени, а на децата и възрастните бе препоръчано да не излизат навън.

Барът предлага и преносим кислород, "запечатан в кенчета", който хората могат да носят, където си поискат. Терапията в бара помага не само срещу лошия въздух, но и срещу безсъние, главоболие и депресия, разказва собственикът, 26-годишният Айвир Кумар.

Много клиенти хвалят заведението, но други критикуват идеята и се питат за какво служат 15 минути чист кислород, при условие че замърсяването в града е такова, че е равносилно на пушенето на 30 цигари дневно.

При нормални условия въздухът, който хората дишат, съдържа само около 20 процента от кислород. Изключително високите нива на кислород могат в действителност да бъдат вредни, включително да предизвикат увреждане на белия дроб. Ето защо сеансите в бара за кислород в Делхи са ограничени до 15 минути, за да се минимализира риска за клиентите.