ВМС на Украйна продължава да твърди, че България изпраща изтребители

Новини
10:22 - 01 Март 2022
4518
ВМС на Украйна продължава да твърди, че България изпраща изтребители

България, Полша и Словакия прехвърлят на Украйна 70 военни самолета, които могат да бъдат базирани на полски летища, съобщи на официалната си страница във фейсбук пресслужбата на Военноморските сили на Украйна.

"70 самолета за украинската армия! Нашите партньори ни предоставят МиГ-29 и Су-25! При необходимост, те ще могат да се базират на полски летища, от които украински пилоти ще изпълняват бойни задачи", казват от военната пресслужба.

Според съобщението България прехвърля на Украйна 16 изтребителя МиГ-29 и 14 щурмови самолета Су-25, Полша - 28 самолета МиГ-29, Словакия - 12 МиГ-29.

Посоченият брой изтребители според множество публикации в български медии е по-голям, отколкото страната ни разполага. 

Вчера премиерът Кирил Петков отрече слуховете, че страната ни ще изпраща оръжия и боеприпаси на Украйна, както и че наши МИГ-ове ще бъдат предоставени на Киев. “Знаете, че имаме малко летящи самолети и не мислим, че би било разумно да ги пратим. Не можем да даваме на никого такива самолети. Щели сме да пращаме български войски в Украйна. Това са абсолютни глупости. Никой от ЕС и НАТО не е предлагал някой да ходи в Украйна”, каза той.

В Министерството на отбраната (МО) не е обсъждан въпрос за предоставяне на бойни самолети на Украйна. Това казаха за БТА от МО, потърсени за коментар. Оттам потвърдиха, че България ще предостави военно-логистична помощ. 

Върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза след извънредно онлайн заседание на европейските външни министри на 27 февруари, че Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват.