Внасянето на Плана за възстановяване се спъва от раздел "Енергетика"

Актуални новини
16:04 - 20 Септември 2021
1904
Внасянето на Плана за възстановяване се спъва от раздел "Енергетика"

Трудните разговори в сферата на енергетиката забавят внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. 

Въпросът за безвъзмездната финансова помощ следва да бъде доразгледан, каза вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов. В рамките на няколко седмици предстои да бъдат взети важни решения относно грантовете. Последните следва да бъдат увеличени в текущата версия на Плана, спомена в интервю за News.bg вицепремиерът.

От наша гледна точка отговорихме на изискването на ЕК да зададем нови алтернативни енергийни източници, които се развиват на пазарен принцип в следващите години. Това е нещото, което сме заложили в Плана плюс реформи в сферата на енергетиката. Другото, което се изисква от служебния кабинет е Стратегия за дългосрочната визия, като Пеканов е учуден, че в кратък срок ЕК изисква всичко това.

Пеканов спомена, че е имал съществени различия с Кирил Петков и Асен Василев по отношение на частите в Националния план и за това как по-бързо да излезем от кризата.