Внимание: Банкомати ви крадат парите на морето

Икономика
13:45 - 25 Август 2020
9600
Внимание: Банкомати ви крадат парите на морето

Нагла измама дебне малкото останали курортисти по родното Черноморие, алармираха пред Lupa.bg ужилени летовници. Десетки банкомати на щатска фирма са разположени в почивните комплекси от Албена до Ахтопол и гълтат невъобразими комисиони за всяко теглене. До 30% може да стигне стойността на нерегламентираната такса. При стандартно теглене от 400 лева това са 120 кинта обратно в машината, изпищяха почиващи. Дори маржовете на шанаджийските чейнджбюра не са толкова фрапиращи, колкото комисионите на Euronet.

От години из цяла Европа се жалват от техните устройства, но държавни мерки са предприети на малко места заради пазарните принципи. Преди всичко банкомати на компанията, регистрирана в Канзас, се намират по летища и край хотели. 

Още през 2019 г. и български интернет потребител обясни схемата нагледно: 

"Да приемем, че сте с дебитна или кредитна карта, издадена в левове в България и ще теглите от банкомат разположен, например, в Чехия или пък в Унгария (както аз имах нещастието да направя). Първо в началния екран на менюто за теглене ще ви предложат абсурдно големи суми в брой.  

Действително можете да изберете и по-малка сума, но първоначално изписаните в менюто суми са абсурдни. Не е трудно да се заблудите, ако не познавате валутата на съответната страна. Така де, колко от нас могат на секундата да преценят дали 20000 CZK или 100000 HUF са голяма сума или са пари за няколко кафета ?  Често хората разчитат на common sense и просто натискат някоя от по-малките предложени суми.

Грешка! Всъщност, най-малката сума от менюто често е на равностойност стотици евро. След като изберете сумата, машината упорито се опитва да ви подхлъзне да направите тегленето, фактически използвайки Dynamic Currency Conversion (DCC) при много неблагоприятен курс на обмяна. 

След като изберете каква сума искате да изтеглите, устройството ви предлага да извърши конвертиране на теглените в кеш пари към вашата национална валута, показвайки валутния курс и сумата във вашата валута, с която ще бъде задължена сметката ви, респективно пита ви дали искате да продължите при тези условия.

Хората са свикнали, че използвайки банкова карта конвертирането на валути се случва автоматично при (повече или по-малко) справедлив курс и вероятно приемат информацията на екрана като формално, информативно съобщение. Не така обаче се случва с тези банкомати.

Накрая имате в ръцете си банкноти, значително по-скъпи отколкото сте очаквали.

Формално нямате основание да сте недоволни. Курсът Ви е бил показан. На ясно сте били, с колко ще бъде заверена сметката ви във ваша национална валута. Вие сам сте избрал да сключите сделката. Още повече - срещу лошия курс който ви дават, Юронет носят риска от рязко поскъпване на изтеглената валута, срещу Вашата национална валута за времето от картовата авторизация до осчедоводяването във Вашата банка".