Внимание! Буреносен фронт напира към Северозапада

Очаква се да паднат значителни валежи, съпроводени от гръмотевици, градушки и силни ветрове

Актуални новини
15:52 - 02 Юли 2024
3649
Внимание! Буреносен фронт напира към Северозапада

Нахлуващият буреносен фронт в България е очакван в голяма част от страната. Към 15:41 ч. шквалва линия приближава района на Белоградчик, Кула, Димово, Грамада, Бойница и Видин.

Бурите над Монтана и Брусарци ще останат статични  и ще се слеят със системата, съобщават Метео Балканс . 

Към 14:45 ч. силна буря се образува на около 20-30 км южно от Ниш (Сърбия). Бурята прилича на суперклетка и се насочва към България. Очакваме системата да се разшири. 

Към 14:35 ч. започнаха да се образуват и първите гръмотевични бури. Много скоро над Северозападна България, а по-късно и над Централна България ще паднат значителни валежи, съпроводени от гръмотевици, градушки и силни ветрове.

Към 13 ч. гръмотевична буря връхлетя и Черна гора. Траекторията на бурята е на север-североизток и ще доближи СЗ България. Близо до Драгоман наблюдаваме развитие на купеста облачност. През следващите часове обстановката над нашата страна ще се влошава. 

Към 11:20 ч. валежи със стопанско значение наблюдаваме сега над Централна Сърбия и Западна Румъния. По-късно през деня над оградените райони очакваме да се образуват силни бури, като те ще обхванат голяма част от нашата страна. Валежите ще са значителни по количества и ще има условия за  едра градушка и силни пориви на вятъра.  

През следващите часове атмосферата над нашата страна и над полуострова ще се лабилизира, ще има условия за валежи от дъжд, гръмотевични бури и висок риск от градушки. Температурите ще се понижат, но ще останат типични за летния сезон. Времето по планините няма да е благоприятно за пътувания и изгледи, поради образуването на гръмотевични бури.