Внимание, Перник, пръскат срещу комари, затворете прозорците

Акцията е планирана за събота след 22 ч.

Новини
09:36 - 06 Септември 2024
1058
Внимание, Перник, пръскат срещу комари, затворете прозорците

Община Перник предприема мерки заради западнонилската треска. От Министерството на здравеопазването (МЗ) бяха изпратени указания до регионалните здравни инспекции за засилване на надзора и контрола на заболяването в края на август.

Това съобщават от пресслужбата на МЗ, след като вече бяха регистрирани два смърти случаи в столицата.

В тази връзка Община Перник ще извърши поетапна масова обработка срещу имаго /възрастни форми/ на комари на 7 септември, събота, след 22 часа. При неблагоприятни метеорологични условия, планираната обработка ще бъде проведена през следващия подходящ работен ден. Тя ще се осъществи с помощта на специализирани генератори за топъл аерозол от ново поколение, с голям дебит, монтирани на високо проходими автомобили, както и специализирано ULV оборудване студен аерозол. Паралелно още от 06.09.2024 г. ще започне и обработка на тревните площи срещу кърлежи и бълхи.

Генераторите възпроизвеждат гъст бял дим, който прониква на местата, в които се укриват вредителите. Гражданите следва да затворят прозорци и врати, за да предотвратят навлизането на дима в своите домове! Димът се вдига в рамките на 30 мин. Възможно е получаване фалшиви сигнали за пожари.

Площите ще бъдат третирани с препарат Цитрол 10/4 УЛВ.