ВНИМАНИЕ! Салам убиец продаван в „Метро”

25 души в Германия умряха от колбаса, крият какви количества са пласирани у нас

ЕС
16:30 - 07 Ноември 2019 (обновена)
63417
ВНИМАНИЕ! Салам убиец продаван в „Метро”

В една от големите търговски вериги у нас са били разпространени опасните продукти на германската компания „Вилке”, алармира преди дни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

„Вилке” вече е разследвана от германската прокуратурата. Според публикации на в. „Билд” месните продукти са заразени с опасната бактерия листерия и от тях вече има 37 случая сериозни заболявания, от които 25 с фатален край. Възрастни хора с по-слаба имунна система са починали, като се предполага, че причината е именно консумацията на въпросните колбаси.

БАБХ не споменава поименно търговската верига, която е внесла продуктите на родна територия, но по имената на продуктите не е трудно да се установи, че става въпрос за хипермаркетите „Метро”.

Инспекторите на БАБХ са проверили всички складове на фирмата получател от търговската верига в страната. Наличните количества от видовете салам пеперони слайс, Aro Pizzasalami, Aro Peperonisalami и Chef Pizza Salami sliced в разфасовки по 1 кг са спрени от продажба незабавно и са насочени за унищожаване.

Не е ясно какви количетва от салама са продадени у нас, преди продукта да бъде иззет

Какви количества от заразените салами са продадени у нас преди намесата на държавната агенция, така и не става ясно. Тъй като продуктите са в големи разфасовки от по 1 кг, те най-вероятно са купени от малки пицарии и ресторанти, за да се влагат в предлаганата продукция на заведенията. Факт е, че преди десетина дни третокласник умря от хранително отравяне в Кардам, а в болница във Варна с подобни симптоми бяха транспортирани и две от неговите сестри. Напълно възмогно е детето да е яло именно от този салам, смятат специалисти.

25 души от разболелите се от заразените салами в Германия вече са починали, съобщиха източници от прокуратурата в Касел. Властите разследват дали има причинно-следствена връзка между инфекцията и смъртта и от какви симптоми са страдали заразените с листерия. Прокуратурата е завела наказателно дело по обвинение в убийство поради небрежност срещу ръководството на месната компания.

320 тона продукти на "Вилке" били изтеглени от фабриката и изгорени, а фирмата обяви фалит

Фабриката на компанията в градчето Твистетал-Берндорф, провинция Хесен, бе затворена в началото на октомври от властите заради заразените месни продукти и лоша хигиена. Според ДПА, листерията била засечена в салам за пица и варена наденица. В областта Валдек-Франкенберг обявиха пълно изтегляне на всичките продукти на „Вилке”, с изключение на консервираните.

Компанията междувременно обяви фалит. 320 тона продукти са били изтеглени от фабриката и бяха изгорени.

Заразената продукция обаче е достигнала до 26 страни. Освен държави от ЕС, заразени с бактерията листерия колбаси бяха спрени от продажба в САЩ, Русия и Япония.

Листерията е бактерия, която може да причини обилна диария, треска и мното висока температура. При хора с отслабена имунна система заразяването може да застраши живота, припомнят специалисти.