Внимание: Счупени прешлени и мозъчни травми дебнат по аквапарковете

Здраве
22:56 - 20 Юли 2021
6401
Внимание: Счупени прешлени и мозъчни травми дебнат по аквапарковете

Счупени, прищипани шийни прешлени, промени в кръвното налягане, опасност от черепно-мозъчни травми, засягане на ишиасен нерв, натъртване на крайници и обостряне на остеохондрозите са само част от опасностите, които дебнат по авкапарковете, предупреди хирург пред Lupa.bg заради зачестили инциденти по Черноморието в последните седмици. 

Въпреки че модерните водни пързалки са снабдени с многобройни системи за сигурност, миг невнимание от страна на спасителите или самите търсачи на силни усещания, може да доведе до трайни увреждания. Стига се дори до инвалидизация, предупреждават медиците. 

Най-честите травми са в крайниците при падане или ожулване, но не липсват и мозъчни сътресения, фрактури на лумбални прешлени и прищипани нерви на шийните. 

Момент на желана тръпка може да доведе до големи наранявания и парализа, които често не могат да бъдат обратими, казва и хирургът Евън Дейвис:

През 2019 г. 23-годишният Дейвид Брифа, например, губи съзнание, след като се е ударил силно след спускане по водна пързалка в акпарк "Акваландия" в Бенидорм на 8 юли. Той е тежко ранен при инцидента и може да остане парализиран завинаги.

„Това, което често изглежда като бърза и невинна тръпка, крие опасност за причиняване на значителни наранявания", предупреждават и западните лекари.