ВНИМАНИЕ: Застудяването носи инсулти и инфаркти

При резки температурни амплитуди пациентите с оплаквания се увеличават

Здраве
13:46 - 19 Април 2024
5065
ВНИМАНИЕ: Застудяването носи инсулти и инфаркти

Рязката смяна на времето влияе върху организма, особено на хората с хронични заболявания, алармират медицинските специалисти. Сривът на температурите може да ни доведе до инфаркт, мигрена, болки в мускалите. Темата коментира кардиологът д-р Любомир Христов.

„Колкото по-ниски са температурите, толкова по-голям риск има от коронарни, мозъчни и други заболявания”, посочи експертът.

По думите му при резки температурни амплитуди пациентите с оплаквания се увеличават.

„Организмът изпитва стрес и се засилват честотите на хипертонични кризи, инсултите и други заболявания. Внимателни трябва да са хората със сърдечни заболявания, тези в напреднала възраст, както и с високо кръвно налягане”, уточни д-р Христов.

Дори малки отклонения в среднодневните температури увеличават случаите на сърдечни инциденти според повечето проучвания.

Медицината отдавна приема за безспорно, че крайностите на термометъра са опасни за здравето особено на възрастните и хронично болните. Но заради противоречиви мнения от практиката за риск и при малки колебания през последното десетилетие се проучва по-детайлно влиянието на времето.