ВНИМАВАЙТЕ! Ученически пособия причиняват инциденти

Топ
12:55 - 16 Септември 2024
914
ВНИМАВАЙТЕ! Ученически пособия причиняват инциденти

Много често малките ученици избират за учебни помагала, цветни, лъскави и ароматни артикули. Те обаче, често носят риск за здравето, защото подмамват малчуганите да ги опитат. И през новата учебна година, която започва официално днес, много такива пособия изпълват ученическите раници.

За това алармират от платформата “Ние потребителите”. “Тъй като сме в кампания за ученически стоки припомняме, че точно такъв тип изделия - гумички във формата на плодове, със съответния аромат, могат да бъдат опасни, защото малките деца да бъдат изкушени и да погълнат изделието или части от него, като така може да се стигне до инцидент.

Същото важи и за пособия като лепилата. Ако те имитират плодови млека или сокове, също могат да се опитат от децата и това да доведе до отравяне и увреждане на здравето. Затова напомняме на родителите да избягват подобни стоки.” Това заяви пред “Труд” Габриела Руменова, създател на “Ние потребителите”. Тя е категорична, че стоки, които имитират храни, са забранени за продажба според европейските правила за безопасност на стоките.

“Има и несесери, които от някоя от страните имат прегради с течности с различни дребни елементи, много често блестящи дребни части. При извършени проверки в страни от Европейския съюз те съдържат вредни химикали, които предизвикват алергии. Евентуално, ако преградата се разкъса и тази течност изтече, децата могат да получат обриви, а ако дребните елементи бъдат погълнати от по-малко дете, могат да доведат до задушаване или до порязвания”, предупреди Руменова.

“Трябва да се избягват и учебни принадлежности, които могат да имат остри ръбове, например недобре изработени линии или триъгълници, дори химикалки, които могат да доведат до порязване. Родителите да ги оглеждат, защото особено по-нискокачествените не са с достатъчно заоблени краищата. Другите пособия, предназначени за по-големи ученици, като пергели или ножици, изискват да се покаже внимателно на децата как да ги обезопасяват в раниците”, заяви още Руменова.

Тази година общо в цялата страна общо 2331 училища отвориха врати. До момента в тях са записани над 58 000 първокласници, като общо децата от подготвителните групи в училищата и учениците от първи до дванадесети клас са над 720 000. Тези данни съобщиха от Министерството на образованието и науката. За миналата учебна година 3431 ученици са отпаднали от образователния процес.

Сега за първи път има безплатни учебници за всички ученици. Досега гимназистите от 8 до 12 клас трябваше да ги закупуват лично. Те не се заплащаха само от децата до 7 клас. Държавата отдели 93 милиона лева по това перо от бюджета. До 10 септември те бяха осигурени според заявката на училищата.

Допълнителните учебни материали, като работни тетрадки и листове, речници и помагала, все още се закупуват лично от учениците. Учебниците за профилирана и професионална подготовка също ще трябва да бъдат закупувани от родителите.
Безплатните учебници ще трябва да се връщат в запазен вид в края на всяка година, в противен случай родителите ще трябва за закупят нови. Срокът за ползването им ще бъде три години, а след това ще се закупуват нови.

Безплатни са и учебниците по избираемия предмет “Религия”, за който се застъпи Българският патриарх Даниил при своята интронизация. Днес той открива новата учебна в две училища във Видин. Това са природо-математическата гимназия “Екзарх Антим I”, на която от три години е член на училищното настоятелство, както и първото частно начално училище „Митрополит Неофит Видински” към Видинска митрополия.