Вносно агнешко с неясни печати се появи по магазините

Актуални новини
14:46 - 21 Април 2019
1927
Вносно агнешко с неясни печати се появи по магазините

Вносно агнешко от Македония с неясни печати и 20% по-ниска цена се появи в магазините в навечерието на Великден, алармират от овцевъдната асоциация. Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) нтвърди, че на печата, поставен върху месото нямало нищо четливо.

„Според законите и регламентите, е редно това месо да се забрани от агенцията по храните. По регламент на печата трябва видно да личи държавата на произход и номерът на кланицата. Месото е увито във фолио, което всеки може да го направи, и са лепнати някакви неясни етикетчета. Правилата изискват четливия печат да бъде сложен на двата бута и на двете плешки на трупа на агнето”, поясни браншовикът.

От своя страна д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясни, че червени са и печатите на агнета, заклани в български кланици и които не са отгледани у нас. По думите му жинотните са с оригинални македонски печати, като за тях в агенцията има съответните сертификати, а на щандовете в търговската мрежа има табели за произход.

„На пазара има достатъчно български агнета”, каза още Симеон Караколев. Според него проблемът е в евтиния внос, а в конкретния случай ставало въпрос за партида, върната от Гърция и след това пренасочена към България. „Гърците са я поръчали, но според нас е имало нещо нестандартно и месото е докарано тук”, казва председателят на асоциацията

Цяло агне от съседната бивша югорепублика сега може да се купи в някои от големите търговски вериги на промоция за под 13 лв./кг. Седмица преди Великден, най-ниската цена за цяло агне е 13,50 лв. килото, а най-високата - около 16 лева.