Внучката на Нора Ананиева изпрати баба си в последния й път

Новини
13:35 - 26 Ноември 2021
33647
Внучката на Нора Ананиева изпрати баба си в последния й път

Eдинствената внучка на Нора Ананиева, която носи нейното име, приемаше съболезнованията на погребението й в централен столичен храм плътно до майка си Ана. Видната социалистка, която си отиде на 83 години, бе погребана в затворен дървен ковчег, а двама попа я опяха. На погребението й не дойде нито едно важно лице от ръководството на БСП, защото щерката на Нора Ана се числи съм вътрешната опозиция в столетната партия. Ана Ананиева е единствената наследничка на Нора и съпругът й, професор.

Янаки Стоилов и Румен Петков си казаха "Последно сбогом" с видната социалистка

Преди 20-ина години Ана се омъжи за шефа на застрахователното дружество „Армеец” Румен Георгиев. Двете фамилии на младоженците били тежко скарани заради партийни различия, но това не попречило на Ана и Румен да станат родители на Нора. Едва след появата на внучката бабата Нора се прегърнала със сватовете, но любовта им трая от ден до пладне. Ана и Румен се разделиха, а той се събра с някогашната Мис България Маги Вълчанова. Ананиева, която беше вицепремиер на два пъти, направила всичко възможно съдът да не позволи развода. Тя не можела да се примири единствената й внучка да расте като дете на разведени родители.

Червената функционерка обаче не успяла да се наложи и Георгиев се венча за манекенката Маги през 2011 г. От нея Георгиев има двама сина, но от две години и този му брак приключи с развод. Дъщеря му Нора, която поразително прилича на майка си, винаги е живяла с нея. Самата Ана не показва да има нов мъж до себе си, заета с професията си и партийни дела. Тя е сочена в опозиционното крило на левицата за бъдещ социален министър. Младата социалистка активно участва в изработването на новите политики за децата и пенсионерите в партиите и стриктно следва заветите на майка си, включително и ориентирите й по отношение на лидерството в столетницата.

Приживе Нора Ананиева неведнъж хвалеше в интервюта бившия председател на БСП и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев, като го определяше за визионер, макар и с известно високомерие. Идейното течение, на което Ана е член в левицата - "Социализъм XXI век" е съставено предимно от последователи на Станишев, включително негови бивши зам.-министри и близки приятели като Явор Куюмджиев и Валери Жаблянов. Освен дъщерята на емблематичната от 90-те фигура на Ананиева, там е и наследницата на екс шефа на Народното събрание Георги Пирински, която също се казва Ана.

Тя и баща й бяха едни от малкото висши партийни функционери, макар и бивши, на погребението на Ананиева в петък по обед. Ананиева-младша бе зам.-директор на Агенцията за закрила на детето през 2013 г., по времето на Пламен Орешарски, но бързо се раздели с поста си. От 2018 г. е член на Национално движение "Русофили" заедно с голяма част от ръководството на БСП. Твърди се, че през годините няколко пъти се е опитвала да се откъсне от политиката, но така и не успяла. Признавала е и публично, че майка й Нора се е опитвала да я отклони от нея, но не се получило и въпреки интересите в сферата на правото и журналистиката, Ананиева продължава неизменно да участва в решенията на левицата.