Внук на Райна Княгиня: 3 март не става за национален празник!

На тази дата губим 4 млн. население и едни от най-плодородните земи

Общество
15:30 - 04 Март 2024
17420
Внук на Райна Княгиня: 3 март не става за национален празник!

„Липсва единение на българския народ. Докато сме разединени и често служим на чужди господари, нашата съдба няма да е добра. Трябва да оценим какво притежаваме. Това е една от най-хубавите държави, с много висока култура”.

Това каза Здравчо Здравчев в рубриката „Историите на Мария Йотова“ на предаването „На фокус”. Той е наследник на шестима българи, които се изучават в учебниците по история.  

За споровете около Трети март, Здравчев припомни, че резултатът от тази освободителна война е много спорен. „Русия дарява на Сърбия две български епархии - Нишка и Пиротска, които имат български владици. Русия подарява на Румъния Северна Добруджа.

Ние губим 4 млн. население и едни от най-плодородните земи”, допълни Здравчев. За него Трети март не е най-добрата дата за национален празник.

„Много по-добра дата е Съединението на България 6 септември, защото това е българско дело”, допълни наследникът на велики българи.

„Гордея се с направеното от нашите предци. Обиколил съм към 40 държави и знам, че на този свят няма нищо по-хубаво от България”, каза той.

Здравчев е направил родословно дърво за музея на Райна Княгиня в Панагюрище, където е изследвал историята на своя род от близо 200 години назад.

В него са Софроний Врачански, княз Стефан Богориди, Гавраил Кръстевич, Георги Мамарчев, Георги Раковски и Райна Княгиня. Най-отдалеченото поколение е сестрата на Софроний Врачански, която е негова прабаба през 9 колена.

„Райна Княгиня е избрана от панагюрци да бъде пратена да учи в Стара Загора, защото е високообразована и много сръчна в бродирането. В деня на въстанието, когато я качват на черен кон с развято знаме и заедно с войводата обикалят Панагюрище, това е началото на Априлското въстание. Тя участва след това в боевете – носи храна, леят куршуми.

Когато турците разбират за въстаниците и хората, които им помагат, всички се скриват. Тя е арестувана, пребита.

Спасява я американският журналист Джанюариъс Макгахан, който пише „Писма от ада”, обикаля всички места на въстанието, среща се с нея в затвора на Пловдив. В Лондон има протест в защита на Райна Княгиня”, разказа наследникът на велики българи.