Водолази след оглед: Има изтичане на азотна тор от заседналия кораб

Няма следи от нефтопродукти в морето, твърдят от Басейнова дирекция-Варна

Новини
08:38 - 26 Септември 2021
1807
Водолази след оглед: Има изтичане на азотна тор от заседналия кораб

Независими водолази направиха подводен оглед при заседналия край Камен бряг кораб. Специалистите са категорични, че има изтекла азотна тор. 

Проби от морската вода взеха и експерти от Басейновата дирекция във Варна, но към този час не са готови.

Те ще покажат дали има замърсяване на морето, причинено от изтичането на азотна тор. Експресните анализи за киселинността на водата не отчитат отклонение от нормите, съобщи БНТ.

Хората от Басейнова дирекция-Варна не са открили следи от нефтопродукти в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна обаче изтичането на азотни торове може да доведе до сериозно химическо замърсяване.

"Отделно с теченията, когато те се разпространят, ще се утаят на определени дълбочини и най-вероятно в тези области, в които тези 3 хиляди тона огромно количество торове се разпространят, през следващата година, при повишаване температурата на водата, бихме наблюдавали повишено количество на цъфтежи на фитопланктон", заяви Николай Вълчев, директор на Институт по океанология, БАН-Варна, пред обществената телевизия.

Вчера премиерът Стефан Янев пое руля и даде ултиматум до утре на обяд за разтоварване на опасния товар от заседналия до Камен бряг кораб.