Вотът зад граница – какво се случи дотук

Актуални новини
12:09 - 11 Юли 2021
3070
Вотът зад граница – какво се случи дотук

Изборният ден в Мадрид започна с около 15 минути закъснение заради проблеми с две от машините. На територията на Испания са разкрити общо 67 секции. В 31 от тях се гласува с 58 машини.

След отстраняване на проблема изборният ден протече нормално. 20 000 наши сънародници гласуваха в Испания на предишните парламентарни избори. Към 9.00 часа са подадени 4 157 заявления, но пък всички, които не са подали предварително заявления, включително българските туристи, които са на екскурзия в Испания, могат да гласуват само с лична карта и попълнена на място декларация, а след това ще бъдат дописани в списъците.

В 7.15 ч. гласуването с машините протичаше гладко и лесно. В момента в Испания противоепидемичната обстановка е повишена на екстремна заради много високия брой заболели, предимно млади под 30 години с новия Делта вариант на коронавируса. Всички секции са снабдени с дезинфектанти и ръкавици и в абсолютно всяка секция има маски.

Избирателните секции в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия отвориха врати за желаещите да гласуват в изборите за 46-о Народно събрание точно в 22:00 часа българско време тази вечер (7:00 ч. местно време на 11 юли 2021 г.).

Два часа след Нова Зеландия започна и гласуването в Австралия. Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник, 12 юли 2021 г.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 68 държави в 782 секции, с 69 на сто повече от изборите на 4 април 2021 г. Най-голям е броят на избирателните секции във Великобритания - 135, Германия - 115, Турция - 112 , Испания - 67, САЩ - 58, Гърция - 32 секции. Поради часовата разлика избирателните секции в Обединеното кралство отвориха два часа по-късно от България – точно в 7 часа местно или 9 часа българско време.

В Обединеното кралство има отворени най-много секции в чужбина – общо 135, като основната част от тях 46 са в Лондон. Гласуването протича както машинно, така и с хартиени бюлетини. От ЦИК тази сутрин постъпи информация, че има решение за смяна на членове на избирателни комисии в чужбина.

Една от тях касае една от трите секции в лондонския квартал Палмърс Грийн, който на редовните избори на 4 април стана печално известен с това, че около 100 избиратели не успяха да упражнят правото си на вот. Там са заменени председателят и заместник-председател на комисията.

В Обединеното кралство мрежата на изборните доброволци, които положиха изключително големи усилия за организирането и гладкото протичане на изборите, тази сутрин си пожелаха един хубав и спорен ден, колкото и добре да знаят колко уморени ще бъдат в края на този маратон. 16 избирателни секции отварят врати днес в Белгия и 2 в Люксембург.

В кралството са доставени общо 17 машини, като в някои от местата те ще бъдат по две. В 9 от секциите в Белгия вотът ще бъде с машини, а в останалите - с хартиени бюлетини.

Без машинно гласуване са новооткритите бюра, а именно в Гент, Мехелен, Антверпен и Варегем, а с машини ще се гласува в Льовен и Хаселт.

В Брюксел секциите са общо 6, като вотът с машини ще бъде в 3 от тях. Секциите в Люксембург са съответно една с машинен и една с хартиен вот.

В Съединените щати ще може да се гласува в 58 секции. В 13 от тях включително в столицата Вашингтон, в консулството в Ню Йорк, в района на Чикаго и Сънивейл (Калифорния) ще се гласува с машини. Източници, запознати с процеса по организацията на изборите в САЩ, заявиха за БНР, че към момента няма проблеми като “трудностите, свързани с летния сезон при намиране членове на секционните избирателни комисии”, са били “преодолени.”

Според ЦИК за тези избори са били подадени 2638 заявления за гласуване в САЩ в сравнение с над 5 хилядите за предишния вот, което може да се обясни с по-облекчените условия за откриване на секции и не е индикатор за по-малък интерес.

Въпреки това представители на общността тук са скептични що се отнася до по-голяма активност днес. Някои от основните им опасения са свързани с провеждането на вота в период на летни отпуски.На изборите през април по информация на ЦИК броят на намерените в избирателната кутия действителни гласове в Съединените щати е бил 10, 525 или е 3,48% от българската общност в САЩ ако съдим по неофициалните данни на МвнР.

Първи, в 14 часа българско време, ще отворят секциите по Източното крайбрежие. В Калифорния, Аризона и Невада изборният ден започва по-късно и ще приключи утре сутрин в 6:00 часа българско време.

Допуска се гласуване само с лична карта и паспорт, в това число с такива, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13.03.2020 г. до изборния ден включително. Ако срокът на документите е изтекъл преди това те просто ще трябва да представят удостоверение, че са подали молба за подновяване на документите.

Ако избирателите не присъстват в списъка, те се дописват след представяне на документ за самоличност и декларация по образец. Гласуващите се приканват да се съобразяват с указанията на местните власти при справяне с пандемията от Covid-19.

Конкретно във Вашингтон към момента носенето на маска се изисква от всички при ползване на градския транспорт, посещения на учебни и здравни заведения и детски градини. Напълно ваксинираните трябва да спазват дистанция или да носят маски само на местаq където има изрично изискване за това.

Жителите от Северна Македония, които имат и българско гражданство, отново са в избирателните списъци за днешния парламентарен вот. Това е най- видно в Благоевград, където за частичните кметски избори имащите право да гласуват бяха 65 000, а за парламентарните избори са над 91 000. Разликата от 26 000 избиратели показва, че започналият процес на дерегистрация на северномакедонците с българско гражданство е стопиран.

Единици са тези, които идват в България, за да упражнят правото си на глас. В Югозападната ни съседка са разкрити шест избирателни секции, с две повече от вота на 4 април, когато там гласуваха около 500човека.