Връщат маските на закрито във Варна от 1 август

Изключение се допуска за персонал и клиенти в ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения

Новини
12:51 - 28 Юли 2022
2699
Връщат маските на закрито във Варна от 1 август

Допълнителни по-строги мерки във Варна ще влязат в сила от 1 август. Това каза пред Moreto.net секретарят на Регионалната здравна инспекция Цеца Янкова.

Носенето на предпазна маска в закрити места, достъпни за ползване или предназначени за обществено ползване, става задължително от началото на следващия месец. В това число влизат болници, аптеки, оптики, дрогерии, търговски обекти, кина, театри, транспортни средства за превоз на пътници, гари, автогари, летища, административни институции и други.

Изключение за носене на маска се допуска за персонал и клиенти в ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения. Ограничението не важи и за спортуващите на закрито, както и за участниците в семинари и конференции по време на изказване. Без маска могат да се движат и деца до 6-годишна възраст.

При масови мероприятия организаторите са длъжни да осигурят спазването на дистанция от 1,5 м между отделните лица. Това означава, че концерти и други прояви ще се случат с разреден брой места.

Свижданията в здравните заведения са ограничени. При престой на пациент над 5 дни са по преценка на лекуващия лекар.

Остават изискванията за дистанция между работници и служители във фирми, предприятия и учреждения. Осигуряването на дизенфикционни средства и възможност за дистанционна работа.