Времето тече по-бавно на път към Марс

Астронавтите до Червената планета ще изпитат този ефект

Мистика
15:34 - 20 Януари 2024
11546
Времето тече по-бавно на път към Марс

В очакване на мисия до Марс астронавтите се подготвят за дълго пътуване, което не само ще тества издръжливостта им, но и ще им позволи да изпитат забавяне на времето. Както е известно, според общата теория на относителността времето тече с различна скорост за различните наблюдатели в зависимост от тяхната скорост и близостта до гравитационните полета. Астронавтите, които се отправят към Марс, ще станат свидетели на това невероятно явление.

Има изкривяване на пространство-времето под въздействието на гравитацията. Колкото по-близо сте до масата, която създава гравитацията, толкова по-бавно се движи времето. Този ефект кара главата на астронавта да остарява малко по-бързо от краката му.

Изследванията показват, че астронавтите в орбита около Земята изпитват по-малко гравитационно забавяне на времето, отколкото наблюдателите на Земята. Но въпреки това скоростта на тяхното движение преодолява този ефект.

По пътя към Марс астронавтите ще изпитат леко забавяне на времето. Въпреки че самото време ще тече нормално за тях, разликата със Земята ще бъде само няколко наносекунди. Тези мигновени промени са незначителни в сравнение със скоростта, с която се движи космическият кораб. В сравнение със скоростта на светлината, където ефектите от забавянето на времето стават ясно изразени, тези разлики изглеждат незначителни.

Ако астронавтите решат да останат на Марс за дълго време, ефектът от гравитационното забавяне на времето ще започне да се проявява по-осезаемо. Според Центъра по физика на Илинойс, човек, живял на Марс 80 години, би умрял около 12 секунди по-рано от земния си колега.