Все по-малко лекари работят в чужбина

Оборудването с нова техника задържа българските специалисти в местните болници

Здраве
11:35 - 02 Юли 2019
1759
Все по-малко лекари работят в чужбина

От началото на тази година броят на заминаващите да работят извън България лекари намалява. Това съобщи в ефира на БНТ д-р Николай Габровски - началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов". Той изрази надежда, че тази тенденция ще спре изцяло и се позова на данни на Българския лекарски съюз, според който все повече медицински служители остават да се реализират у нас. 

Той допълни, че за момента в спешната болница има достатъчно лекари и млади специализанти.

"Едната причина според мен е, че имаме вече няколко клиники у нас, в които хората работят в същите условия, при които биха работили извън страната. Втората причина е, че възнагражденията имаха през последните години ръст нагоре, който е осезеам. Нормално е човек да търси по-добрите условия, но не бих казал, че емиграцията е за всеки", каза специалистът.

От началото на годината в резултат на големи усилия в Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" са направили сериозно оборудване със съвременна апаратура, която включва както нов операционен микроскоп, така и рентгенов апарат, с възможност за създаване на тридименсионални образи по време на операция.

"Никой не знае докъде могат да стигнат технологиите в нашата област, но е факт, че живеем в революционни времена. С по-голямата част от тази апаратура не се налага пациентите да доплащат за получените услуги", допълни проф. Габровски.