Всички срещу Роналдо

Тъжният край на една бляскава кариера - няма връщане назад за CR7

Личности
14:45 - 15 Ноември 2022
8566
Всички срещу Роналдо

Човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го стори - българска поговорка, която не е измислена случайно. Жалкото е, че Кристиано Роналдо не я знае. Португалската звезда, която почти сигурно вече не може да се причисли към Манчестър Юнайтед, съсипа всичко, което беше градил с години, най-вече на "Олд Трафорд".

Необяснимо за много, но явно притиснат до стената, Роналдо предприе ход, който не му донесе никакви дивиденти, а само негативи. Направи така, че срещу него да се обърнат всички - от фенове, та до съотборници - бивши и настоящи, а дори и легендарният мениджър сър Алекс Фъргюсън. Преди години великият шотландец заяви нещо, което трябва да бъде като мото на всеки един футболист, на всеки един спортист: "Минутата, в която някой футболист на Манчестър Юнайтед дори си помисли, че е нещо повече от мениджъра, то той трябва да си тръгне на мига!" Нещо неясно?

Кристиано Роналдо въстана срещу всички - срещу съотборници, срещу собствениците, позволи си поведение, което не е пример, особено за звезда от неговия калибър. Опита да запази на своя страна феновете, използвайки похвати от медийните манипулации, но се оказа, че това се върна като бумеранг срещу него и май вратата на "Олд Трафорд" вече се затръшна зад гърба му, опрашвайки към Катар, където с Португалия ще трябва да се впусне скоро в битката за световната титла.

Португалецът разбуни духовете със скандалното си интервю пред Пиърс Морган, в което атакува Манчестър Юнайтед, мениджърът Ерик тен Хаг и дори част от съотборниците си. Това очевидно обаче не остава без последици дори и в съблекалнята на Мореплавателите, където освен 5-кратния носител на "Златната топка" са още двама негови съотборници от “Олд Трафорд” - Бруно Фернандеш и Диого Далот.

В интернент пространството се появи видео, заснето в съблекалнята на иберийците и (не)знайно защо, станало публично достояние, от пристигането на Фернандеш, който в момента и най-често носи капитанската лента на Юнайтед, след като Хари Магуайър загуби титулярното си място. Акцентът е, че Бруно влиза в съблекалнята, но поздравленията, които си разменя с Роналдо, са изключително хладни. Веднага след това Фернандеш се обръща и казва нещо, което не се чува много добре преди да се поздрави сърдечно с останалите момчета в съблекалнята.

Един от водещите журналисти в Португалия - Жоао Томе, твърди, че думите на Бруно Фернандеш са били: "Момчетата наистина ти бяха ядосани, но ти вече си беше тръгнал". А това означава едно - везните все повече клонят към опцията с разтрогване на контракта на Роналдо след световното първенство, а на всичкото отгоре се твърди, че неговият мениджър Жорже Мендеш е имал среща с представители на Байерн.

Преди време, когато си позволи да си тръгне по-рано при домакинството на Юнайтед на Тотнъм, Кристиано получи куп критики, дошли най-вече от негови бивши съотборници, както и съперници, с които излизаха един срещу друг на терена. Именно и това беше повод португалецът да не поздрави бившия капитан на "червените дяволи" Гари Невил, който беше част от студиото на терена на "Скай спортс".

Друг бивш капитан на Манчестър Юнайтед - Рио Фърдинанд, призна, че дори той е изчерпал извиненията си за Кристиано Роналдо и "не може да защити произведеното" интервю за напускане на Манчестър Юнайтед само 18 месеца след като помогна за завръщането на бившия си съотборник!

"След унищожителното интервю няма път назад към клуба", сподели Рио.

Роналдо предизвика полемика, като заяви, че се чувства "предаден" от Юнайтед, и разкри, че не изпитва "никакво уважение" към мениджъра Ерик тен Хаг в неоторизираната си седянка с Морган.

След като бе призован от колегата си, Джейми Карагър заяви, че Фърдинанд е в 1% от хората, които биха защитили действията на Роналдо, бившият защитник на Юнайтед заяви, че интервюто е част от опита на португалската звезда да напусне клуба.

"Не можеш да седиш тук и да защитаваш Кристиано Роналдо", каза Фърдинанд в подкаста си "Vibe with Five".

"Дълбоко в себе си и аз го знам със сигурност, всичко това е изфабрикувано с една единствена цел - и тя е той да напусне клуба. Тази любовна връзка с Ман Юнайтед, която Кристиано имаше в моите очи - приключи. Не смятам, че има начин да се върне, не смятам, че клубът ще го приеме обратно и не смятам, че той иска да се върне. Всичко това е измислено по тази причина. До това интервю щях да го защитавам и да казвам, че клубът има голяма отговорност да комуникира по-добре", добави бившият английски национал.

Карагър, който е и бивш играч на големия враг на Юнайтед - Ливърпул, заяви, че играчът сам иска да бъде уволнен и определи интервюто му като "ненормално".

"Роналдо сбърка със седянката си с Пиърс Морган, а 99% от привържениците на Ман Юнайтед ще подкрепят Тен Хаг, което показва колко зле се справи Кристиано. Бившите му съотборници в Юнайтед - Рио Фърдинанд, Патрис Евра и Рой Кийн може и да бъдат сред този 1%, който ще подкрепят изпадналата в изгнание звезда, но се съмнявам. Тен Хаг се справи с напрегнатата ситуация блестящо и клубът не е направил нищо нередно. Убеден съм, че самият Роналдо би бил бесен, ако друг играч в съблекалнята беше дал интервюто, което той даде", добави Карагър.

"Играл съм в съблекални с Ван Нистелрой, Рой Кийн, Дейвид Бекъм и Яп Стам - четирима играчи, които направиха по-малко от това и никога повече не облякоха червената фланелка. Когато кажеш, че не уважаваш мениджъра, не мисля, че има как да се върнеш назад. Съотборниците на Роналдо се чувстват обидени от коментарите му и се питат защо е дал интервюто - по време на което обвини Юнайтед в липса на "съпричастност", след като служители на клуба се усъмниха в него, когато се върна късно за предсезонната подготовка поради заболяване на дъщеря му", каза Фърдинанд.

Не по-различно е и настроението из различните фенски форуми на Манчестър Юнайтед в социалните мрежи.

Ето и част от по-интересните мнения на привържениците на Юнайтед:

"Никой, без значение колко е талантлив, не е по-голям от този клуб. Винаги съм уважавал таланта на Роналдо, но той никога не е бил отборен играч. Юнайтед е отбор, а Роналдо винаги е бил по-скоро за индивидуална слава. Откакто се завърна, въпреки че вкара важни голове за нас, сме играли по-добре, когато той не е бил на терена. Самият Роналдо трябва да осъзнае това. Не мисля, че след това той ще играе за Юнайтед някога повече".

"Уважавам Роналдо за всичко, което е постигнал в кариерата си, но той трябва да спре да се държи като голямо бебе. Мениджърът трябва да прави това, което е правилно за клуба, и ако това означава да не го пуска в игра, тогава това се случва. Нека бъдем честни обаче, когато е играл, той не е бил във форма, така че защо трябва да получава титулярно място всеки мач?"

"Той не беше нищо повече от паническа покупка - не трябваше изобщо да го връщаме, сега трябва да си събере багажа и да се махне!"

"Тъжно е, когато не може да си признае, че трябва да помисли за друга работа във футбола, защото все още има какво да предложи, просто не като добър играч в момента, а егото му е по-голямо".

"Отвратен съм от начина, по който се отнасят с него! Защо го задържате, ако нямате намерение да разчитате на него? Никой футболист не е по-голям от клуба, но нито един клуб не бива да се отнася с играч по начина, по който Юнайтед се отнесоха с него! Що се отнася до Тен Хаг, той сякаш се опитва да покаже на света, че може да управлява най-големите имена в света. Просто той не може да го направи. Още през лятото трябваше да го пусне в Челси, ако не смяташе да разчита на него. Всъщност, отвратен съм от начина, по който Юнайтед се отнасят с него".

"Отървете се от Роналдо! Мисля, че се справяме добре и без него. Той не е бъдещето, нека бъдем честни. Гледа отвисоко, той е с вирнат нос и не уважава съотборниците си в нашия отбор. Той е направил твърде много, но да дава лош пример... Не, благодаря!"

"Той е един от най-великите играчи, които някога са играли за Юнайтед, и един от най-добрите, които някога са играли тази игра. Всички трябва да се чувстваме щастливи, че сме имали привилегията да наблюдаваме кариерата на този човек. Чувствам се като фен на Ман Юнайтед, ако няма да разчитаме на него, трябва да го оставим да напусне, дължим му това, така че, честно казано, той просто иска да играе футбол, а не да седи на пейката. Не знам защо има много критики към него. Никога не сме виждали друг играч да прави това, което той стори".

"Това е добра новина за Юнайтед и ясна индикация, че не трябваше да го взимаме обратно".