ВСС спорят законен ли е Боби Сарафов (НА ЖИВО)

Общество
13:50 - 22 Юни 2023
3997
ВСС спорят законен ли е Боби Сарафов (НА ЖИВО)

Гледайте на живо дебата във Висшия съдебен съвет за това кой трябва да избере човека, който ще изпълнява функциите на главен прокурор до избирането на нов.

В залата се изрази мнение, че прокурорската колегия твърде бързо е избрала Сарафов и по този начин са нарушени правата на членовете. 

Обсъден беше въпросът по какъв начин този акт може да бъде обжалван.

ВАС тепърва ще се произнася дали има нарушени права, каза Атанаска Дишева. Членовете на ВСС се съгласиха, че всеки засегнат от това решение може да подаде жалба в съда. 

Заседанието започна със спорове дали да се гласува точка, според която членовете да гласуват дали е избран по редовен начин Борислав Сарафов. 17 члена участват днес в заседанието, затова кворумът е 9 гласа, стана ясно в залата. 

Точката да се определи кой да е органът, избиращ главен прокурор беше приета с 11 гласа "за" и 6 "против".

Драгомир Кояджиков, член на Пленума на ВСС, постави въпросите към кой момент е бил освободен от длъжност Иван Гешев като главен прокурор – когато е подписан указът от президента, или когато той е бил обнародван в Държавен вестник.

Министър Славов отбеляза, че предвид това, че българското общество е чувствително към случващото се в съдебната власт, както и предвид това, че Български хелзинкски комитет, Съюзът на съдиите в България, и пр. организации са оспорили решението да бъде взето от Прокурорската колегия на ВСС, и предвид насрочения утре протест от една от гражданските организации, трябва да се направи обсъждане.

Той обясни, че не е свикал Пленума на ВСС на 16 юни, тъй като в Закона за съдебната власт трябва да се дадат три дни и няма как това да стане още вечерта на 16 юни, защото ще наруши закона.

"Указът влиза от момента на издаването, а оповестителният настъпва от момента не обнародването в ДВ", каза още правосъдният министър.

В качеството си на председателстващ Пленума министър Славов предлага да се проведе „обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ длъжността главен прокурор на Република България“.