ВСС скочи на Васил Божков: Следи наблюдаващия прокурор (СНИМКИ)

Общество
11:44 - 25 Юни 2020
7087
ВСС скочи на Васил Божков: Следи наблюдаващия прокурор (СНИМКИ)

Висшият съдебен съвет (ВСС) скочи остро срещу Васил Божков. Прокурорската колегия към „правителството на Темида” прие на извънредно заседание декларация като знак на протест срещу разпространените снимки на прокурор от спецпрокуратурата, публикувани в социалната мрежа в профила на бизнесмен, който се укрива в Дубай. Разследваният по 18 обвинения мултимилионер пусна фотоси на прокурора, който е наблюдаващ по делото му, от които е видно, че Ангел Кънев е бил следен през целия ден.

По този повод прокурорите от ВСС заявиха, че подкрепят прокуратурата за предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на магистратите, които изпълняват своите задължения по закон.

"Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск. Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт.

Прокурорската колегия на ВСС изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки  за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси.", гласи текстът на декларацията.

Декларацията ще бъде изпратена до представителите на ЕК у нас, на държавите-членки на  ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство. Документът е приет в съответствие с механизъм за публична реакция на прокурорската колегия на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

По-рано днес Васил Божков публикува снимките на наблюдаващия прокурор Ангел Кънчев със следния текст:

През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж.

Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами.

#БъдетеЗдрави

P.S.: Благодаря ви за сигналите. Знам, че в НАП и Прокуратурата има честни и доблестни хора. Не изпълнявайте заповеди, противоречащи на закона и Конституцията. Изпълнението на такива заповеди също е престъпление.

#БъдетеСмели