ВТОРИЯТ МАНДАТ: С 21 салюта поздравяват Радев и Йотова

Президентът и вицепрезидентът встъпват официално в длъжност на тържествена церемония на пл. "Свети Александър Невски"

Актуални новини
09:27 - 22 Януари 2022
1765
ВТОРИЯТ МАНДАТ: С 21 салюта поздравяват Радев и Йотова

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще встъпят в длъжност за втория си мандат на "Дондуков" 2 с официална церемония днес на площад "Св. Александър Невски". 22 януари по традиция е датата за встъпване в длъжност на новия български президент от 1997 г., когато поста зае президентът Петър Стоянов.

На церемонията днес президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. 21 артилерийски салюта ще отбележат началото на втория му мандат. Държавният глава ще положи венец и ще отдаде почит пред загиналите за свободата на България пред Паметника на Незнайния воин.

След церемонията президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се отправят към "Дондуков" 2. Шпалир от гвардейци ще ги посрещне пред Парадния вход на президентството за началото на втория им мандат.

На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Йотова положиха клетва за втория си мандат на тържествена церемония в парламента.

В обръщението си към народа и Народното събрание Румен Радев заяви, че негов дълг като държавен глава е да връща дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати - овладяването на демографската криза, справянето с бедността и неравенствата, повишаването на стандарта и качеството на живот, духовното развитие, гарантирането на суверенитета и сигурността, отстояването на националните интереси и достойнство, утвърждаването на позитивния образ на страната ни навън. Текущите кризи, които се изострят и употребяват от задкулисието не бива да отклоняват вниманието от стратегическите приоритети, посочи президентът.

Чака ни справянето с каскади от кризи и техните социални и икономически последици, каза още в обръщението си Радев и добави, че тази задача е в дневния ред на правителството и парламента, а той остава отворен за диалог и споделя отговорността за тежки и непопулярни, но необходими решения. Президентът обаче беше категоричен, че ще продължава да бъда критичен, когато намира решенията на изпълнителната и законодателната власт за неправилни.

Ако управляващото мнозинство не постигне бърз, решителен пробив в реформата на прокуратурата и съдебната система, ще отвори пътя за реванш на статуквото, заяви в обръщението си президентът. Радев изтъкна необходимостта от ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени, които според него не трябва да се изчерпват само с ревизия на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, а да включват и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата и засилване на гаранциите за защита на човешките права. След три десетилетия от началото на демократичните промени следва да покажем зрялост в убеждението си, че основната конституционна ценност е човекът, каза Радев.

Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус, заяви още държавният глава и добави, че той обединява огромното болшинство от почтени българи, които го заявиха по площадите и в урните. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество. Съзнават го младите, бизнесът, почтените хора в администрацията, хилядите, които подкрепиха партиите на протеста, каза Румен Радев.

Според държавния глава налице е историческа възможност да върнем България в руслото на закона. От това зависят всички други добри намерения, каза той и добави, че без укрепване на държавността, страната ни не може да разгърне огромния си потенциал. Радев посочи също, че партиите и политиците, които споделят каузата в България да се установи върховенството на правото и здрава и прозрачна медийна среда, да се изгради добре уредена държава с ефективни институции, могат да разчитат на разбирането и подкрепата на президентската институция.