XXL с Lupa.bg: Чийзбургер в тава
за 4 порции, 40 мин
Продукти
500 г брашно
2 ч.л. сол
1/2 кубче прясна мая или 1 пак. суха
1 ч.л. захар
250 мл хладка вода
5 с.л. зехтин или олио
1 яйце
500 г кайма по избор
сол и черен пипер
кетчуп
горчица
1 глава лук на кубчета
3 кисели краставички на тънки кръгчета
6 листчета топено сирене
малко прясно мляко
сусам
Приготвяне
Смесват се брашното и солта. Маята се разтваря със захарта в хладката вода. Изсипва се в брашното, разбърква се леко и се оставя за 15 мин. да шупне.
Добавят се 4 с.л. зехтин или олио и яйцето и се замесва меко тесто. Оставя се покрито да втаса на стайна температура докато си удвои обема – около 2 часа.
В останалото загрято олио или зехтин се запържва каймата до златисто кафяви гранулки. Подправя се със сол и черен пипер.
Малко повече от половината тесто се разстила в намазнена тавичка или форма за торта. Покрива се с каймата, а върху нея се слагат горчица, кетчуп, лукът, краставичките, топеното сирене.
Покрива се с останалото тесто, като добре се притиска към страните на тавата. Намазва се отгоре с прясно мляко – може и с вода и се поръсва със сусам.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 20-25 мин.