Ябълков щрудел с бадеми и сушени боровинки
60 мин
Продукти
300 г брашно
2 с.л. олио
1 щипка сол
4 с.л. сушени боровинки
4-5 ябълки - около 750 г
75 г суха галета
1 лимон
4 с.л. кафява захар
75 г филирани бадеми – белени и нарязани на люспи
1 ч.л. канела
100 г масло
пудра захар
Приготвяне
Брашното, маслото, щипката сол и 175 мл хладка вода се омесват на гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Увива се в прозрачно фолио и се оставя на стайна температура около 1 час.
Боровинките се накисват в топла вода за 10 мин. и се отцеждат.
Обелените и изчистени ябълки се нарязват на филийки. Настъргва се 1 ч.л. лимонова кора.
Смесват се ябълките с боровинките, галетата, кафявата захар, бадемите, канелата и лимоновата кора. Леко се разтопява маслото.
Тестото се размесва и се разточва и разтегля на кора около 80x60 см. Изрязват се дебелите краища. Намазва се с масло.
Слага се плодовата плънка и се навива на руло. Намазва се с останалото масло.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25-30 мин. Оставя се малко да изстине и се поръсва с пудра захар.
Вместо ябълки, могат да се използват други плодове – круши, праскови, кайсии, череши, вишни, сливи, тиква.