Ябълкови месни сарми със сайдер и калвадос

за 4 порции

Кухня
13:15 - 03 Юли 2021
3074
Ябълкови месни сарми със сайдер и калвадос

Продукти

1 голяма глава прясно зеле

1 голяма ябълка

1/2 връзка магданоз

1 ч.л. семена копър

1 ч.л. семена кимион

3 глави лук

7 с.л. олио или зехтин

400 г кайма смес

200 г кайма, извадена от сурова наденица

2 яйца

4 с.л. прясно смляна галета – хлебни трохи

200 мл течна готварска сметана – прясно или кисело мляко

сол и черен пипер

200 мл сайдер - ябълково вино

3 с.л. калвадос – ябълкова ракия

300 мл пилешки бульон

4 дафинови листа

малко оцет

 

Приготвяне

Приготвят се 12 едри листа зеле, като се изрязва дебелата част в основата на всеки лист. Бланшират се във вряща, подкиселена с оцет вода до леко омекване.

Почистената от семето ябълка се нарязва на ситно или смила едро в блендер. Добавя се наситненият магданоз и се разбърква.

Семената копър и кимион се запичат на сух тиган до златисто да се засили ароматът и се счукват, смилат.

1 глава лук се обелва и се нарязва на ситно. Задушава се 1-2 мин. в 3 с.л. загрято олио или зехтин.

Двата вида кайма се омесва енергично с яйцата, галетата, смлените копър и кимион, ябълковата смес, запържения лук, 100 мл течна готварска сметана, сол и черен пипер.

Завиват се стегнати сарми от зелето с месната плънка.

Останалият обелен лук се нарязва на ивици и се запържва в останалата мазнина. Поръсва се със сол и черен пипер и се деглазира със сайдера, като се оставя силно да заври. Лукът се разстила в тавичка.

Върху лука се подреждат сармите. Сипват се калвадосът и пилешкият бульон, слагат се дафиновите листа. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 45 мин.

Отцежда се сосът и се пасира заедно с останалата течна сметана. Заливат се сармите и се поръсва с черен  пипер.