Ябълкови месни сарми със сайдер и калвадос
за 4 порции
Продукти
1 голяма глава прясно зеле
1 голяма ябълка
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. семена копър
1 ч.л. семена кимион
3 глави лук
7 с.л. олио или зехтин
400 г кайма смес
200 г кайма, извадена от сурова наденица
2 яйца
4 с.л. прясно смляна галета – хлебни трохи
200 мл течна готварска сметана – прясно или кисело мляко
сол и черен пипер
200 мл сайдер - ябълково вино
3 с.л. калвадос – ябълкова ракия
300 мл пилешки бульон
4 дафинови листа
малко оцет
Приготвяне
Приготвят се 12 едри листа зеле, като се изрязва дебелата част в основата на всеки лист. Бланшират се във вряща, подкиселена с оцет вода до леко омекване.
Почистената от семето ябълка се нарязва на ситно или смила едро в блендер. Добавя се наситненият магданоз и се разбърква.
Семената копър и кимион се запичат на сух тиган до златисто да се засили ароматът и се счукват, смилат.
1 глава лук се обелва и се нарязва на ситно. Задушава се 1-2 мин. в 3 с.л. загрято олио или зехтин.
Двата вида кайма се омесва енергично с яйцата, галетата, смлените копър и кимион, ябълковата смес, запържения лук, 100 мл течна готварска сметана, сол и черен пипер.
Завиват се стегнати сарми от зелето с месната плънка.
Останалият обелен лук се нарязва на ивици и се запържва в останалата мазнина. Поръсва се със сол и черен пипер и се деглазира със сайдера, като се оставя силно да заври. Лукът се разстила в тавичка.
Върху лука се подреждат сармите. Сипват се калвадосът и пилешкият бульон, слагат се дафиновите листа. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 45 мин.
Отцежда се сосът и се пасира заедно с останалата течна сметана. Заливат се сармите и се поръсва с черен пипер.