Ядем по-малко хляб и зеленчуци

Икономика
17:42 - 19 Февруари 2025
1569
Ядем по-малко хляб и зеленчуци

Българите ограничават потреблението на хляб и зеленчуци, но ядат повече плодове и месо, показват данни на Националния статистически институт. Влияние върху потреблението окачват не само промени във вкусовите предпочитания на населението и стремежът към по-здравословен начин на живот, а и цените на различните храни.

През четвъртото тримесечие на миналата година най-голямо намаление на потреблението спрямо същия период на предходната година е отчетено при хляба и тестени изделия - от 18,2 кг на 17,4 кг на човек, и при зеленчуци - от 17,6 кг на 17,2 килограма. Същевременно най-голямо увеличение на потреблението има при плодовете - от 13,6 кг на 14,4 кг на човек, и месото - от 10,1 кг на 10,6 килограма.

Хлябът и зърнените храни са сред храните с най-голямо покачване на цените - със 7,5% за година, показват данни на НСИ. А поскъпването на месото и месните продукти е съвсем малко - само с 0,6% за година. Потреблението на хляб намалява, а на месо расте.

Поскъпването на зеленчуците за година е с 5,2% и е по-голямо от ръста на цените на плодовете - средно с 4,1%. Потреблението на зеленчуци намалява, а на плодове расте.