Яка далавера в Lupa.bg: Ето го хотела на плаж „Алепу”, който уж го няма (ГАЛЕРИЯ)

Нещо за четене
16:15 - 04 Юни 2020
9105
Яка далавера в Lupa.bg: Ето го хотела на плаж „Алепу”, който уж го няма (ГАЛЕРИЯ)

Ето го криминалния хотел на плаж „Алепо”, който според държавата не съществува. Строежът, който според Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас е укрепително съоръжение за спиране на свлачище, си има стаи и очевадно прилича на поредната бетонна машина за пари на първа линия, видя фоторепортерът на Lupa.bg.

Въпреки това държавата твърди обратното. На плаж „Алепу” не се извършват нерегламентирани строителни дейности и не са констатирани нарушения на строителния обект. Това установила проверката на място на служителите от бургаската РДНСК.

В момента на място се изгражда само укрепителното съоръжение за спирането на свлачищните процеси, в момента се правят вертикални елементи, заявяват нахално от строителния надзор.

Ръководителят на строителните дейности на плаж „Алепу” Йордан Гергов поддържа същата версия. На терена се работело само по укрепването на свлачището.

„Не може без бетон, не може без арматура, не може без кофраж, не може без кранове, не може без бетон-помпи, иначе не става”, обясни той. Без бетон не можело да се укрепи местността, трябвало здрава конструкция, която да спре земния натиск от свлачището. Това било единствения начин, категоричен е Гергов, без да обясни каква ще е функцията на помещенията, които прекалено много приличат на стаи, за да бъде заблуден народът по най-елементарния начин.

На плажа отново бяха забелязани багери през почивните дни, което стана повод там да се извърши и поредната проверка. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) наредиха регионалния клон на НДСК да инспектира ремонтните дейности.

Строителните дейности обаче предизвикаха недоволството на еколози, според които инвестиционното предложение от 2017 година гласи, че защитното съоръжение е трябвало да се изгради на нивото на пътя, а не на плажа. Това било в нарушение на екологичното законодателство.

Според природозащитници плажът е защитена зона, която е местообитание за много защитени видове птици. В самото начало на март птиците започнали да гнездят. Сега птиците нямало къде да го направят.

Снимки: Агнес Методиева, Lupa.bg