Янка Такева пред Lupa.bg: Няма кадри! 1600 пенсионирани учители още работят

Повечето преподаватели работят над установените 8 часа на ден

Общество
12:51 - 04 Септември 2019
5230
Янка Такева пред Lupa.bg: Няма кадри! 1600 пенсионирани учители още работят

Проблемът с кадрите в образователната система продължава да стои на дневен ред и на прага на предстоящата учебна година. 1600 са пенсионираните преподаватели, които все още практикуват професията си и то поради кадровия недостиг. Това съобщи за Lupa.bg председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя поясни, че предимно се търсят кадри по математика, информатика и информационни науки.

Според нея проблемът се корени още в университетите, където не се записват достатъчно младежи, желаещи да заемат подобни позиции. Следва отсяването на кадрите и допълнителните квалификации, след които много малко от тях са добре подготвени да стартират практиката на учителската си професия.

Въпреки това, тази година 4500 млади учители ще чуят първия звънец вече професионално. От своя страна пенсионираните за 2019 г. са значително по-малко – 3500, като се смята, че към момента недостигът е частично запълнен.

„С това проблемът не се изчерпва. Всяка година ще има нужда от нови и нови млади учители. Трябва държавата някак да се справи”, коментира Такева.

Тя подчерта, че у нас винаги има движение на кадрите, а системата се стреми да държи в запас около 93 000 учители.

Много от тях работят значително по-дълго от установените в Кодекса по труда 8 часа, като мнозинството е ангажирано с работата си над 12 часа на ден. Това се дължи на факта, че всички учители проверяват тестове, подготвят уроци и имат куп други професионални задължения извън класната стая.

„Те знаят каква е цената на учителския труд и на знанието. То се носи много трудно и само човек с доблест може да го предава на поколенията”, споделя Такева.

Синдикатът на българските учители вече е предложил тези допълнителни часове да бъдат компенсирани под формата на допълнителни отпуски или заплащане.

„Убедена съм, че държавата ще съобрази този проблем и ще го фиксира навреме”, категорична е тя.

В момента цялата система е съсредоточена върху въвеждането на дигитализацията в образованието в българските училища. Трябва да се интегрират цели системи на преподаване и това ще отнеме известно време, обясни Такева. По думите ѝ, организираните от държавата обучения ще подпомогнат този процес.