Япония 79 г. след Хирошима: Вразумете се, откажете се от ядрените оръжия

Декларация за мир бе прочетена на церемония в Мемориалния парк на мира

Новини
10:14 - 06 Август 2024
842
Япония 79 г. след Хирошима: Вразумете се, откажете се от ядрените оръжия

На 6 август Хирошима отбеляза 79-ата годишнина от атомната бомбардировка, извършена от САЩ в края на Втората световна война. Кметът на града призова световните лидери да се откажат от ядрените оръжия на фона на глобалните конфликти, сред които нахлуването на Русия в Украйна и войната между Израел и Хамас в Близкия изток.

В Декларацията за мир, прочетена по време на ежегодната церемония в Мемориалния парк на мира, кметът на Хирошима Казуми Мацуи призова за единство и доверие чрез диалог, за да се насърчи отказът от ядреното възпиране.

"Струва ми се, че тези глобални трагедии задълбочават недоверието и страха между народите, засилвайки общественото предположение, че за решаването на международните проблеми трябва да разчитаме на военна сила, която би трябвало да отхвърлим", каза Мацуи.

Кметът заяви, че Студената война е била прекратена благодарение на диалога между Михаил Горбачов, последния лидер на Съветския съюз, и тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън.

"За да се потушат подозренията и съмненията, които пораждат конфликти, гражданското общество трябва да насърчи кръга на доверието чрез обмен и диалог с внимание към другите", каза кметът на Хирошима.

Японският премиер Фумио Кишида, който представлява избирателен район в Хирошима, предупреди в речта си на церемонията, че за първи път от разгара на Студената война настъпва обрат в движението към свят без ядрени оръжия.

"Наш дълг като единствената страна, която е преживяла използването на ядрени оръжия по време на война, е да работим неотклонно за реализирането на свят без ядрени оръжия", каза той

Минута мълчание бе отбелязана в 8:15 ч. - точният час, в който ядрената бомба е хвърлена от американския бомбардировач "Енола Гей" и е взривена над града на 6 август 1945 г., като до края на годината са загинали около 140 000 души.

На церемонията присъстваха около 50 000 души, включително представители на 109 държави и ЕС. Всичко това се случва в момент, когато Русия многократно отправя ядрени заплахи след нахлуването си в Украйна, а войната на Израел с Хамас рискува да прерасне в по-широк конфликт.

Управата на град Хирошима покани Израел, който е смятан за ядрена държава, заедно с призива за незабавно прекратяване на конфликта в палестинската територия, който предизвиква все по-голяма международна опозиция.

Но поканата беше критикувана от някои като двоен стандарт, тъй като Русия и Беларус не бяха допуснати до церемонията в продължение на 3 последователни години заради инвазията в Украйна.

Палестинското посолство също разкритикува Хирошима, че не е поканила Палестина на церемонията.
По време на церемонията Изуми Накамицу, заместник-генерален секретар на ООН и върховен представител по въпросите на разоръжаването, прочете изявление на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което той отбеляза: "От миналата година насам глобалното недоверие и разделение само се задълбочиха. Някои безразсъдно дрънкат ядрената сабя отново."

"Светът трябва да се обедини, за да осъди това неприемливо поведение. И трябва да намерим нови решения, за да вдъхнем живот на разоръжаването", се казва в изявлението.

В декларацията кметът на Хирошима също така призова всички световни лидери да посетят града с надеждата, че те "ще получат по-дълбоко разбиране за атомната бомбардировка" и "ще отправят убедителен призив за премахване на ядрените оръжия".

Освен това в речта си Мацуи изрази съжаление, че Конференцията за преразглеждане на Договора за неразпространение на ядреното оръжие за втори пореден път не успя да приеме заключителен документ. Той заяви, че тази безизходица "разкрива една сурова реалност, а именно огромните различия между държавите по отношение на ядрените оръжия".

Три дни след като бомбата, наречена "Малчугана", унищожи Хирошима, втора атомна бомба беше хвърлена върху Нагасаки. 6 дни по-късно Япония капитулира пред съюзническите сили, което бележи края на Втората световна война.

Общият брой на официално признатите оцелели от двете ядрени атаки, известни като хибакуши, е 106 825 души към март тази година, което е с 6 824 души по-малко в сравнение с предходната година, по данни на Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи. Средната им възраст надхвърля 85 години.