Япония изпрaща войски в Ормуз

Ситуацията в Персийския залив се влоши след като Иран задържа танкера "Стена Имперо"

Свят
12:08 - 18 Октомври 2019
1263
Япония изпрaща войски в Ормуз

Японското правителство реши да изпрати части на силите за самоотбрана на страната в пролива Ормуз, но не в рамките на създадената от САЩ коалиция, а на индивидуална основа, съобщава "Асахи Шимбун", цитиран от ТАСС.

По-специално се коментира, че Япония планира един военен кораб да бъде изпратен, но решението все още не е обявено официално.

Йошихиде Суга, генерален секретар на кабинета на министрите на Япония, на редовна пресконференция в петък обясни, че японските власти всъщност обмислят възможността да изпратят силите за самоотбрана на страната в пролива Ормуз, но не потвърди, че решението вече е взето.

"На заседание на Съвета за национална сигурност премиерът Абе нареди да се разгледа този въпрос", коментира той, като подчертава, че мирът и стабилността в Близкия изток са изключително важни за цялата международна общност, "включително и за нашата страна".

Той също така добави, че ако японските войски все пак бъдат изпратени в региона, те ще събират информация там, обещавайки, че окончателно решение и всички допълнителни подробности ще бъдат обявени по-късно.

 

Ситуацията в Персийския залив се влоши след като революционната гвардия на Иран задържа танкера "Стена Имперо". Иран пое контрол над кораба, след като британците задържаха ирански супертанкер край Гибралтар.

По-рано Иран свали безпилотен самолет на САЩ близо до Ормузкия проток, което накара Доналд Тръмп да нареди ответни въздушни удари, като в последния момент ги отмени.