Япония затяга санкциите срещу Русия

Депутатите подкрепиха решението за изменение на закона за валутния обмен

Русия
12:15 - 20 Април 2022
1401
Япония затяга санкциите срещу Русия

Горната камара на японския парламент одобри с мнозинство поправки в законодателството на страната за затягане на икономическите санкции срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Заседанието беше излъчено на живо на уебсайта на парламента.

По-рано тези изменения вече бяха подкрепени от депутатите от ключовата долна камара. По този начин санкциите бяха окончателно одобрени от японския парламент.

Депутатите подкрепиха решението за изменение на закона за валутния обмен, включително в областта на криптовалутите. Японските закони за обмен на валута изискват от банките да потвърждават, че получателят на паричните преводи не е подложен на санкции. Това обаче не се отнасяше за дружествата за криптовалути. След промените мерките ще се прилагат и за тези фирми.

Японският парламент подкрепи временно увеличение на митата. Става въпрос за увеличаване на митата върху вноса на дървен материал от 4,8% на 8%, на сьомга и хайвер - от 3,5% на 5% и на раци - от 4% на 6%. Мерките за увеличаване на митата ще бъдат в сила поне до април следващата година.

Японското министерство на финансите оцени общото увеличение на митата върху вноса от Русия на над 30,3 млн. долара. В същото време основните руски експортни стоки - петрол, втечнен природен газ и цветни метали, все още няма да бъдат облагани с мита.